Nagyvilág

Itt vannak a muszlim Supermanek

Batman, Superman és Pókember után itt vannak a muszlim képregényhősök. Dzsabbar, az Erő, Hidaya, az Irányító vagy Fatah, a dimenziókapuk ajtónállója. A kuvaiti születésű Naif Al-Mutawa 5 éve döntött úgy, hogy megteremti a képregényhősök új válfaját, a muszlim szuperhősöket, a vallásnak megfelelő tulajdonságokkal és erényekkel felvértezve természetesen.

A The99 képregénysorozat kilencvenkilenc tulajdonságon alapul, melyeket a Korán Allahnak tulajdonít – írja a Time internetes oldala. A vállalkozás eleinte nehézségekbe ütközött, többek között Szaúd-Arábiában, ahol a helyi hatóságok attól tartottak, hogy a füzetek gúnyt űznek az iszlámból. Mutawanak sikerült eloszlatnia a kétségeket, miután megígérte, hogy tiszteletben tartja a vallást. Egy népszerű iszlám bank támogatásával megkezdődhetett tehát a kilencvenkilencek hódító útja az öbölmenti országokban.

Kalandpark és animáció

A képregényt eredetileg az arab nyelvű Marvel-kiadványok mellé adták ingyenes mellékletként. Az elmúlt két évben viszont már 500 ezres példányszámot produkált egymagában. Mutawa most arra készül, hogy tovább terjessze az igét, akár az egész világon. Az első, a sztorin alapuló kalandparkok októberben fognak felépülni Kuvaitban, 2010-re pedig egy világszerte futó animációs változatban gondolkodik a képregény szülőatyja.

Megkönnyíti a kuvaiti képregénymágnás dolgát, hogy olyan írókkal dolgoztat, mint például Fabian Nicieza, aki korábban a Power Rangers és az X-men stábjának is írótagja volt. Az alkotói csapatban dolgozik továbbá egy volt Rolling Stone-publicista, és a Marvel képregénykiadó volt marketingfőnöke is.

Mutawa azt reméli, egy ilyen ütős csapattal lehetséges eljutni a nem iszlám piacokra is. „A hőseink a világ bármely táján élő gyermekek számára vonzóak lehetnek. Adtunk már el terjesztői jogot Indiába, Bangladesbe, Franciaországba, Spanyolországba, de még az Egyesült Államokba, Angliába és Kanadába is” – mondja.

Hű az iszlámhoz

A történetek az iszlám világ sarkalatos pontjaira épülnek. Olyan történelmi eseményeket elevenítenek fel, mint például Bagdad mongol megszállása 1258-ban. A muzulmán világ egykori központjának bölcsessége és ereje szétszóródott a világban. Dzsabbarnak, a hatalmasnak, és Nooranak, a fénynek a feladata visszaszerezni, mielőtt az ősellenség Rughal tenné rá a kezét.

Szuperhősök, akiket a Koran ihletett (Forrás: The99)

Szuperhősök, akiket a Koran ihletett (Forrás: The99)

Habár a mesék fontos része, mégsem említik egyszer sem a Korán vagy Allah nevét. „Az iszlám kultúrából merítünk ötletet a sztorikhoz, de konkrétan sosem említik a vallást, mert olyan értékekre épülnek, melyek az egész világnak fontosak. Batman és Superman szerepe is régi vallási szerepekből táplálkozik” – beszél irányelveiről a képregények alkotója.

A történetek arra is tanítják olvasóikat, milyen fontos a csapatmunka és egymás előnyös tulajdonságainak összehangolt használata. „A cél, hogy megtanítsuk gyermekeinket arra, egy problémára legalább „kilencvenkilenc-féle” megoldás létezik” – véli Mutawa.

Muzulmán hősök, szerte a világban

A szereplők muzulmánok a világ minden tájáról. Fatah Indonéziából képes teleportkapukat nyitni és zárni, bárhová. Daar Amerikából bárkinek fájdalmat tud okozni fizikai érintkezés nélkül.

A portugál Mumita páratlan gyorsasággal rendelkezik. Ebben az évben új szereplő, Batina, a Rejtőző bukkan fel a képregénysorozat lapjain, aki az egyes iszlám országokban előírt módon burkát, azaz az egész arcot eltakaró kendőt visel. „Batina megjelenésének üzenete, hogy az iszlám vallásgyakorlásának rengeteg módja van” – mondja Mutawa.

a képregényguru

Naif Al-Mutawa pszichológiából PhD fokozattal rendelkezik, az amerikai Kolumbia Egyetemen pedig üzleti közigazgatásból szerzett diplomát. Tíz évet dolgozott lélekbúvárként háborúban szolgált katonákkal foglalkozva. Páciensei között a kuvaiti megszállásban résztvevő iraki katonák is voltak. „Amikor láttam Szaddam Husszeint, ezt az embert, aki hősként indult, majd a saját emberei kínzásával vált hírhedtté, elgondolkoztam azon, milyen példát mutatunk mi a gyermekeinek. A 99-ekkel ezen akarok változtatni és új, pozitív muszlim példaképeket adni a fiataloknak” – mondta az iszlám első képregényhőseinek atyja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik