Nagyvilág

Bush kizárná Oroszországot a G8-akból

Az amerikai elnök kijelentette, hogy Oroszországot akár ki is zárhatják több nemzetközi szervezetből büntetésképpen azért, mert agresszíven lépett fel Grúziával szemben. George W. Bush élesen bírálta Moszkvát a nemrég aláírt békemegállapodás megsértéséért, elemzők szerint azonban a dokumentum számos pontja kettős értelmezésre ad okot, így Moszkva további katonai akciókra is feljogosítva érezheti magát.

George W. Bush, aki elnökként eddigi legerősebb kritikáját fogalmazta meg Oroszországgal szemben, többek között azzal vádolta meg Moszkvát, hogy megszegi a majdnem 48 órája megkötött orosz-grúz tűzszüneti megállapodást – írja a Times Online.

Az elnök hírszerzési adatokra hivatkozott, amelyek arra engednek következtetni, hogy az orosz csapatok ismét Gori városát támadják, és már a grúz fővárost, Tibiliszit fenyegetik. Bush szerint arra is bizonyítékok vannak, hogy Dél-Oszétiában orosz fegyveresek rabolják a falvakat és gyilkolják a lakosságot.

A The New York Times elemzése szerint az orosz előrenyomulás nem véletlen, a Nicolas Sarkozy elnök közvetítésével lértrehozott orosz-grúz „békemegállapodás” ugyanis több sebből is vérzik. A megállapodás, amely többek között engedélyezi az orosz erők számára nemcsak egy humanitárius folyosó létrehozását, de „további biztonsági intézkedéseket” is engedélyezett. Ezek a feltételek Moszkva számára felhívást jelentettek Gori városának ostromára, mivel Medvegyev szerint a helyi lakosságot meg kell védelmezni a dél-oszétiai szakadár tartomány bosszújától.

Ahhoz, hogy Oroszország helyreállíthassa az Egyesült Államokkal és Európával való kapcsolatát, és vissza tudja állítani a világban elfoglalt helyét, mindenképpen tartania kell magát a megkötött megállapodáshoz, és véget kell vetnie a krízisnek – szögezte le.

Az Egyesült Államok már szövetségeseivel tárgyal arról, hogy kizárják Oroszországot a világ iparilag legfeljettebb országait tömörítő G8-akból, felfüggesszék az ország WTO-tagságát és visszavonják az OECD-be való meghívását – jelentette ki George W. Bush.

Oroszország célja, hogy integrálódjon a 21. század diplomáciai, politikai, gazdasági és biztonsági szerkezetébe. Moszkva ezt a célt kockára tette az által, hogy olyan akciót hajtott végre Grúziában, amely nem összeegyeztethető az általa követni kívánt nemzetközi intézmények alapelveivel.

A The New York Times elemző cikke szerint az orosz-grúz ellentétnek nemcsak történelmi gyökerei vannak, sokkal inkább arról van szó, hogy Oroszország attól fél, hogy a Nyugattal szimpatizáló Grúzia energiaexport szempontjából hosszú távon Moszkva komoly vetélytársává válhat. A Grúzián áthaladó Baku-Tbiliszi-Ceyhan gázvezeték az Egyesült Államok egyik sikeres próbálkozása az oroszoktól való olajfüggőség csökkentésére – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik