Nagyvilág

Nem adtunk el fegyvereket Grúziának

A kormányszóvivő és a Honvédelmi Minisztérium (HM) is cáfolta szerdán azt a sajtóhírt, hogy Magyarország fegyvereket adott volna el Grúziának.

Magyarország nem adott el fegyvereket Grúziának – közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő. Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője azt mondta, a Magyar Köztársaság sem nem adott el, sem nem adott át fegyvereket Grúziának. Hozzátette: fegyveradományozás csak a NATO felhívására, azaz szövetségesi kereteken belül képzelhető el.

A Právo című cseh lap szerdán orosz forrásokra hivatkozva írt arról, hogy Magyarország 66 páncélozott szállítójárművet szállított a grúz hadseregnek. A cseh lapban szereplő adatok eredetileg a Komszomolszkaja Pravda című moszkvai lapban jelentek meg. Eszerint Magyarország 66 páncélozott csapatszállító járművet, 1186 automata fegyvert, 44 golyószórót, 600 gránátvetőhöz való lövedéket, egyéb lövedékeket, valamint 5000 füstgránátot szállított.

Az adatok forrását az orosz lap nem jelölte meg, de a szerkesztőség illetékes rovata az MTI kérdésére szerdán közölte: az adatok az orosz vezérkar központi felderítési igazgatóságától származnak.

A déloszét vezetők már korábban azzal vádolták Magyarországot, hogy fegyvert szállított Grúziának. Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár április 24-én járt a déloszét fővárosban, Chinvaliban, ahol Borisz Csocsijev, az orosz-grúz-oszét közös ellenőrző bizottság dél-oszétiai társelnöke, a hivatalosan el nem ismert szakadár köztársaság miniszterelnök-helyettese tette szóvá neki, hogy Magyarország más NATO-országokkal – Csehországgal és Romániával – együtt kétezer géppisztolyt szállított Grúziának.

Vadai Ágnes cáfolta ezt, és leszögezte: a Magyar Köztársaság semmilyen fegyvert nem szállít konfliktusövezetekbe. Az MTI értesülései szerint Grúzia a maga részéről azzal vádolta Magyarországot, hogy Oroszországnak szállított honvédségi szállítójárműveket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik