Nagyvilág

McCain összefonódott a grúzokkal?

Furcsa összefonódásokra hívta fel a figyelmet a Washington Post. Miközben John McCain a közelmúltban is határozottan kiállt Grúzia mellett, a republikánus elnökjelölt-aspiráns tanácsadója résztulajdonos abban a cégben, amely tanácsokkal látja el a grúz kormányt.

McCain külpolitikai tanácsadója, Randy Scheunemann 200 ezer dolláros szerződést kötött a grúz kormánnyal, hogy kampányoljon értük Washingtonban. Érdekes egybeesés, hogy a szerződés aláírásával egy napon McCain és Mihail Szaakasvili hosszú telefonbeszélgetést folytatott – írja a The Washington Post.

McCain kampánystábja szerint az Orion Strategies nevű tanácsadó cég tevékenységének semmilyen szerepe nem volt a grúz elnök és a republikánus politikus beszélgetésében, mivel a grúz követség kezdeményezte a hívást. Szakértők szerint azonban legalábbis vitatható, hogy helyes-e, ha egy tanácsadó egyszerre dolgozik egy külföldi érdekeltségnek és egy elnökjelöltnek.

Scheunemann azonban ebben az időben abbahagyta a Grúziának szolgáltatott tanácsadást, de még mindig a cég résztulajdonosa volt, egészen májusig, amikor is McCain új, lobbiellenes kampányának eredményeként, kiszállt a cégből.

McCain és Szaakasvili, a két jóbarát

2004 óta az Orion Strategie mintegy 800 ezer dollárt kapott a grúz kormánytól. Az ilyen kapcsolattartások célja többek között, hogy Grúzia a NATO tagjává kíván válni, továbbá szeretne minél határozottabb amerikai támogatást kapni, főleg dél-oszétiai politikájához. McCain úgy reagált, hogy a kilencvenes évek eleje óta jó viszonyt ápol a grúz vezetőkkel, Szakasvilit pedig közeli barátjának nevezte.

„Láttuk már ezt a fajta agressziót Prágában és Budapesten annak idején. Nem mondom, hogy újra beköszönt a hidegháború időszaka, de nem hittük volna, hogy a XXI. században tanúi leszünk hasonlónak” – mondta csütörtökön reggel McCain, miután értesült az orosz ellentámadásról.

Obama óvatosan fogalmazott

Barack Obama, a demokrata elnökjelölti cím várományosa szintén elítélte az orosz akciót, ám nem használt olyan erős szavakat, mint McCain és szóvá tette Grúzia hadműveleteit is Dél Oszétiában. „Az orosz békefenntartó erőket pártatlan nemzetközi erőknek kell felváltaniuk. Grúziának pedig tartózkodnia kell az erőszak alkalmazásától Dél-Oszétiában és Abháziában. A vitatott területekről pedig megállapodásra kell jutniuk az érintett feleknek” – nyilatkozta hétfőn nyaralását megszakítva a demokrata politikus.

McCain és Richar Holdbrooke ENSZ-nagykövet is megkésettnek és túl enyhének ítélte Obama reakcióját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik