Nagyvilág

Grúzia fővárosa felé nyomulnak az oroszok?

Orosz csapatik közelítenek a grúz főváros felé, gyűrűt vonnak Tbiliszi köré - nyilatkozta a grúz elnök. Az orosz hadsereg vezérkara cáfol.

Az orosz csapatok a grúz főváros, Tbiliszi felé tartanak, és megpróbálják bekeríteni – mondta Mihail Szaakasvili grúz elnök szerdán a CNN amerikai hírtelevíziónak. „Az oroszok előrenyomulnak a főváros irányába. Gyűrűt vonnak köré” – jelentette ki. „Utolsó csepp vérünkig védelmezni fogjuk fővárosunkat. Soha nem adjuk meg magunkat az oroszoknak” – tette hozzá a grúz elnök.

Korábban újságírók is jelezték, hogy orosz harckocsioszlop indult Goriból a grúz főváros felé vezető országúton. „Nemcsak Grúziáról van szó” – mondta az államfő, s azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államoknak mihamarabb meg kell szerveznie Európa ellenállását. Szerinte Oroszország a volt Szovjetunió helyreállítására törekszik, s ugyanaz a hegemonisztikus gondolkodásmód érvényesül, mint a szovjet csapatok korábbi bevonulásainál. Utalt az 1956-os magyarországi és az 1968-as csehszlovákiai eseményekre: „Oroszország bünteti demokráciánkat” – állapította meg.

Anatolij Nogovicin, az orosz vezérkari főnök helyettese azonban közölte: az orosz egységek és a harci technika nem tart Tbiliszi felé, és parancsuk sincs erre. Eka Zguladze grúz belügyminiszter-helyettes is azt nyilatkozta, hogy az orosz katonák elhagyták ugyan a Dél-Oszétiához közel lévő Gorit, de nem nyomulnak Tbiliszi felé. Zguladze sajtóértekezletén azonban nem tett említést arról, hogy az orosz csapatok milyen jellegű műveletbe kezdtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik