Nagyvilág

Vége a háborúnak?

Az orosz elnök leállíttatta a Grúzia elleni offenzívát. A grúz források továbbra is azt állítják, az orosz hadsereg elfoglalja a stratégiailag kiemelkedő fontosságú városokat, Gorit még mindig bombázzák. Washington azt állítja, gondosan, előre kitervelt agresszív invázióról van szó, ami nem maradhat válasz nélkül.

Dimitrij Medvegyev, orosz elnök parancsot adott az orosz haderőnek, hogy fejezzék be a katonai műveleteket Grúzia ellen – tájékoztatott a CNN honlapja az Interfax orosz hírügynökség jelentése alapján. „Arra a döntésre jutottam, hogy leállítom azokat a hadműveleteket, melyeknek célja a béke kierőszakolása lett volna Grúziától” – mondta az orosz elnök. „A bűnösök Dél-Oszétiában megkapták a büntetésüket és jelentős vereséget szenvedtek”.

Nem sokkal a bejelentés előtt Szegej Lavrov külügyminiszter úgy nyilatkozott, csak olyan tűzszüneti megállapodást hajlandóak elfogadni, melyben Grúzia lemond az erőszak alkalmazásáról és kivonul a Dél-Oszét területekről. Hozzátette, nem bíznak a grúz vezetésben. Mint mondta, a bizalmat Mihail Szakaasvili brutális és barbár akciói ásták alá. Az orosz külügyminiszter kifejtette: nagyot csalódtak a nyugati hatalmakban is, amiért azok nem beszélték le azonnal Grúziát a Dél-Oszétia megtámadásáról.

Az orosz tőzsdemutatók egyébként azonnal erősödtek Medvegyev bejelentése után.

Orosz agresszió

„Oroszország megszállt egy szuverén szomszédállamot, és annak demokratikusan megválasztott vezetését fenyegeti. Az ilyen akciók elfogadhatatlanok a XXI. században.

Grúzia térképe az olajvezetékekkel (Forrás: FN)

Grúzia térképe az olajvezetékekkel (Forrás: FN)

Oroszországnak le kell térnie a vágányról, amin jelenleg halad” – idézi George Busht a brit Guardian. Dick Cheney alelnök hozzátette: „Az orosz agresszió nem maradhat válasz nélkül, annak folytatása pedig komoly következményekkel fog járni az orosz-amerikai kapcsolatok alakulásában.”

A grúz hatóságok szerint Gori (amely egyébként Sztálin szülővárosa) is orosz kézre került. A település körülbelül 40 kilométerre fekszik a fővárostól, Tbiliszitől. „A grúz csapatok visszavonulnak, hogy a fővárost védjék. A kormány nemzetközi segítséget kér, hogy megakadályozzuk Grúzia összeomlását és további életek kioltását” – nyilatkozta a grúz kormány.

Az oroszok mélyen behatoltak Grúziába

Az orosz csapatok Grúzia nyugati része, a szakadár Abházia tartománya felől támadtak, állításuk szerint azért, hogy elvágják a lehetőségét egy esetleges grúz támadásnak Dél-Oszétia ellen. Szergej Ivanov miniszterelnök-helyettes állítja, nincsenek orosz katonák Goriban, és soha nem volt céljuk Grúzia elfoglalása. Az orosz „békefenntartók”, ahogy ő mondja, Dél-Oszétia és Abhézia határain belül maradnak.

Nemzetközi és ENSZ-megfigyelők szerint azonban ez nem fedi a valóságot. Orosz csapatok több tíz kilométer mélyen behatoltak Grúzia területére, orosz páncélos erők állomásoznak a grúziai Senaki hadibázisán is, amely 25 kilométerre van az abház határtól. Forrásaik szerint grúz rendőrállomások Zugdidiban, valamint Kutaisi és Kurga városa is orosz kézen van.

Még működik a hidegháborús logika

„A hidegháború régóta véget ért, a berögzült reflexek azonban még mindig működnek egyes amerikai diplomaták fejében. Ez szégyen!” – támadta az Egyesült Államokat Vlagyimir Putyin, orosz miniszterelnök, amiért amerikai gépekkel szállították haza Irakból a grúz katonákat.

A londoni grúz nagykövetség közleményében utal arra, hogy nemcsak Grúzia sorsa forog nagy veszélyben, de a világ jelenlegi rendjének fenntarthatósága is. A követség vezetője, Giorgi Bardidze egyenesen a második világháború náci villámháborújához hasonlította a jelenlegi konfliktust.

„Oroszország tisztán látható célja megdönteni a grúz nép demokratikusan választott vezetőit, és elfoglalni az országot” – mondta Alexander Lomaia, a Grúz Nemzetbiztonsági Tanács tagja.

A nemzetközi politika közbenjár

Az oroszok elutasították a nyugati tűzszüneti tervezeteket, amiket Szaakasvili elfogadott. Vitaly Churkin, orosz nagykövet közölte, Oroszország egy olyan ENSZ-határozatot sem fog aláírni, mely tűszünetre szólítja fel Grúziával.

Nicolas Sarkozy kedden Moszkvában tárgyal, mielőtt továbbutazna, hogy találkozzon Szaakasvilivel a grúz fővárosban. Ugyanebben az időben Angela Merkel német kancellár Dmitrij Medvegyevvel találkozik a Fekete-tengeren, nem messze Grúzia partjaitól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik