Nagyvilág

Sarkozy Moszkva védelmére kelt

Nicolas Sarkozy francia elnök szerint "normális dolog, hogy Oroszország meg akarja védeni határain belül állampolgárai és a határain túl az orosz anyanyelvű emberek érdekeit, de az is érthető, hogy a nemzetközi közösségnek érdekében áll Grúzia szuverenitásának, területi épségének és biztonságának megőrzése".

Sarkozy ezt az orosz kollégájával, Dmitrij Medvegyevvel kedden tartott moszkvai találkozóján mondta. Az orosz államfő hangsúlyozta, hogy Moszkva készen áll a konfliktus végleges rendezését szolgáló tárgyalások megkezdésére, s ehhez két feltételt támaszt: az összes grúz erő térjen vissza a kiinduló állásaikba, részlegesen demilitarizálják ezeket, s Grúzia írja alá az erőszak alkalmazását kizáró, jogilag kötelező érvényű dokumentumot.

A francia elnök jó hírként üdvözölte orosz kollégája keddi bejelentését, mely szerint Medvegyev parancsot adott a “Grúziát békére kényszerítő hadművelet” befejezésére.

Sarkozy, aki hangsúlyozta, hogy az Európai Unió soros elnökeként érkezett Moszkvába, úgy vélte: a legsürgetőbb feladat most annak kidolgozása, milyen lépésekkel lehet visszatérni a kiinduló helyzethez, s átadta Medvegyevnek azt az EU által kidolgozott rendezési tervet, amelyet hétfőn Mihail Szaakasvili grúz elnöknek is bemutatott, s amelyet a grúz elnök elfogadott.

Sarkozy hangsúlyozta: Oroszországnak a béke és a világ érdekében kell felhasználnia hatalmát. “Európa érti, hogy a legutóbbi lépések nem voltak könnyűek Oroszország számára, de Oroszországra szüksége van a világnak a béke és a biztonság érdekében” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik