Nagyvilág

Mégis vannak magyar turisták Grúziában

A Külügyminisztérium információi szerint legalább két magánszemély van Grúziában, velük kedden megpróbálják felvenni a kapcsolatot.

A Külügyminisztériumhoz érkezett bejelentések szerint mégis vannak magyar magánszemélyek a háború sújtotta Grúziában. A tárca arra kéri az állampolgárokat, hogy értesítsék a minisztériumot, ha rokonuk, ismerősük tartózkodik a kaukázusi országban.

Nincs magyar képviselet

“Kérjük, ha valakinek tudomása van arról, hogy hozzátartozója, ismerőse, barátja Grúziában van, azt a Külügyminisztérium központi ügyeletén, illetve munkakezdéstől a konzuli főosztály titkárságán jelezze” – mondta Kohári Lajos, a Külügyminisztérium helyettes szóvivője.

Mivel Magyarországnak nincs diplomáciai képviselete Grúziában, a Külügyminisztérium azt tanácsolja a kint lévő magyaroknak, hogy baj esetén keressék fel valamelyik uniós tagország nagykövetségét vagy konzulátusát. A legjobb, ha a német követséget keresik a magyarok.

A kapcsolattartást nehezíti, hogy Grúziából jelenleg nem lehet hívást indítani, csak SMS-t tudnak küldeni Magyarországra onnan. Az egyénileg kint tartózkodók mellett az ENSZ és az EBESZ ottani misszióiban tíz magyar teljesít szolgálatot, ők jól vannak.

Kétezernél több halott

Napokig tartó tűzpárbaj után Grúzia múlt pénteken indított katonai támadást az országtól elszakadt Dél-Oszétia ellen, azután hogy a tbiliszi kormány úgy döntött, “helyreállítja az alkotmányos rendet” a területen. Válaszul Oroszország támadást indított a grúz erők ellen. A harcok – amelyekbe azóta Abházia is bekapcsolódott – azóta is zajlanak.

Orosz adatok szerint a háborúnak eddig több mint kétezer polgári áldozata van, grúz források több száz orosz katona haláláról beszélnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik