Nagyvilág

Oroszország elutasítja a tűzszünetet

Elhárította az Európai Uniónak a Grúziával kötendő, Dél-Oszétiára vonatkozó tűzszüneti javaslatait Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes. A grúzok a konfliktus előtti status quo-t állítanák vissza.

Az orosz politikus a CNN műsorában úgy vélekedett, hogy Tbiliszinek közvetlenül kellene tárgyalnia a konfliktusban érintett régiókkal.

Mihail Szaakasvili grúz elnök hétfőn bejelentette: támogatja az európai közvetítők által javasolt tervet, hogy Dél-Oszétiában a konfliktus előtti helyzetet kell helyreállítani, s a feleknek ennek megfelelően vissza kell térniük a harcok kirobbanása előtti állásaikba.

A grúzok aláírták

Szaakasvili elfogadta azt is, hogy legyen közös békefenntartó erő és Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) felügyelje a helyzetet.

Az államfő Bernard Kouchner francia külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után Tbilisziben közölte, hogy aláírta azt a tervet, amely a konfliktus előtti helyzet helyreállítását célozza. Jelezte egyetértését is azokkal a rendezési elvekkel, hogy az EBESZ ellenőrzése alatt, közös békefenntartó erő felállítása mellett kötelezettséget vállalnának, hogy nem folyamodnak a jövőben erőszakhoz.

A grúzok is támadnak?

Tbiliszi békekezdeményezéseinek ellentmond a Reuters hírügynökségnek az a helyszíni jelentése, amely szerint hat grúz helikopter a déloszét főváros, Chinvalit körzetét támadta hétfő délután. A brit távirati iroda tudósítója közölte: hat grúz helikopter repült át a déloszét határvonalon Chinvali körzetébe és ott különböző célpontokat támadott. A térségben sűrűs füst gomolyog az idézett szemtanúk szerint.

Marat Kulahmetov, a kaukázusi orosz békefenntartó erők parancsnoka kijelentette: Chinvali különböző pontjain rakéta- és tüzérségi lövegek becsapódásának moraja hallatszik. A várost a grúz tüzérség és a légierő is támadta – tette hozzá Kulahmetov.

Amerika is felelős

Az orosz katonai titkosszolgálatok információi szerint amerikai katonai szakértők irányítása alatt mintegy 3000 zsoldos is harcol a grúz hadsereg oldalán az orosz békefenntartók és katonai egységek ellen.

Ezt a szolgálatok egy magas rangú képviselője mondta el hétfőn az orosz RIA Novosztyi hírügynökségnek, s leszögezte: ezzel az Egyesült Államok is felelősséget visel a dél-oszétiai vérontásért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik