Nagyvilág

A NATO fogadja a grúz külügyminisztert

A NATO brüsszeli székhelyére látogat kedden Jekatyerina Tkeselasvili grúz külügyminiszter - jelentette be az atlanti védelmi szervezet szóvivője.

A diplomácia irányítója a tagországok nagyköveteinek tanácsával, illetve az azt irányító Jaap De Hoop Scheffer főtitkárral találkozik. A grúz-orosz konfliktus rendezését célzó nemzetközi erőfeszítések fokozását jelzi az is, hogy az Európai Unió francia elnöksége megerősítette: szerdán ugyancsak Brüsszelben rendkívüli találkozót tartanak az EU-tagországok külügyminiszterei. Elképzelhető, hogy Tkeselasvili asszony arra a megbeszélésre is meghívást kap.

Mind az EU, mind a NATO megszólalt már a múlt héten Dél-Oszétiában kirobbant fegyveres konfliktus ügyében, azonnali fegyvernyugvásra és a tárgyalásos megoldás keresésére szólítva fel. De Hoop Scheffer NATO-főtitkár bírálta a katonai erő aránytalan mértékű használatát is.
Dmitrij Rogozin, Oroszország állandó NATO-képviselője egy hétfőn napvilágot látott nyilatkozatban a NATO-nak a múlt évtized végén Koszovó ügyében végrehajtott jugoszláviai beavatkozására utalt, emlékeztetve arra, hogy a szövetség akkor arányosnak látta a szerb infrastruktúra és létesítmények átfogó bombázását.

Rogozin már korábban hangsúlyozta: Oroszország semmilyen katonai műveletet nem folytat Grúzia ellen a konfliktusövezeten kívül. Moszkva azt várja el a NATO-tól, hogy visszafogottságot tanúsítson az ügyben – tette hozzá. Az EU-külügyminiszterek szerdán a helyzet áttekintése mellett megpróbálnak közös álláspontra jutni a válság ügyében. Meghallgatják az unió nevében jelenleg Grúziában és Oroszországban tárgyaló Bernard Kouchner francia külügyminiszter beszámolóját.

Egyes tagállamok – mindenekelőtt Lengyelország – azt szeretnék, ha az unió stabilizáló, békefenntartó szerepkörre is vállalkozna a konfliktusövezetben. Az unió humanitárius jellegű gyorssegéllyel is támogatja a válságövezet lakosságát. Az egymillió eurós támogatást vasárnap este jelentette be az Európai Bizottság. A bizottság szóvivője hétfőn elmondta, hogy a testület további segítséget is tervez, e célból folyamatban van a szükségletek felmérése.
A szóvivő, Nagy Krisztina egyúttal megerősítette: az uniós végrehajtó szerv is szoros figyelemmel követi a helyzetet. A bizottság aggódik a vérontás folytatódása miatt, az ellenségeskedés azonnali befejezését sürgeti, és tárgyalásos megoldásra szólít. Oroszországot Grúzia területi egységének tiszteletben tartására, az ottani katonai műveletek befejezésére szólította fel az unió. Brüsszel kész részt venni bármilyen diplomáciai erőfeszítésben, amely a rendezést célozza – jelezte a bizottság illetékese.

Oroszország soha nem lesz a kaukázusi helyzet „passzív megfigyelője” – figyelmeztetett hétfőn Dmitrij Medvegyev orosz elnök. Felszólította a Nyugatot, hogy ne kövesse el ismét a tragédiához vezető „müncheni egyezmény hibáját” azzal, hogy békülékenynek mutatkozik az agresszorral szemben. Medvegyev az 1938. szeptember 29-én aláírt német-olasz-francia-brit egyezményre utalt, amely lehetővé tette Csehszlovákia szudétanémetek lakta területeinek Németországhoz való csatolását. A Hitlerrel szembeni „békülékenységi politika” miatt Franciaországot és Nagy-Britanniát marasztalták el. Oroszország mindent el fog követni, hogy „normalizálja a helyzetet Dél-Oszétiában” – tette hozzá az orosz elnök az egyik hazai televíziós állomáson elhangzott nyilatkozatában. Medvegyev pártolta azt az elképzelést is, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) missziót működtessen Dél-Oszétia területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik