Nagyvilág

Kirúgták a lengyelek a rakétapajzsot intéző diplomatát

A lengyel kormányfő felmentette megbízatása alól hétfőn azt a diplomatát, aki az amerikai rakéták telepítéséről szóló tárgyalásokat vezette, mert nem volt elégedett a teljesítményével.

Witold Waszczykowski külügyminiszter-helyettes még az előző lengyel kormánytól kapta a feladatot, hogy jusson megállapodásra a rakétaelhárító rakétapajzs elemeinek észak-lengyelországi telepítésének a feltételeiről és ellentételezéséről.

Donald Tusk kormányfő azt mondta, hogy különösen a tárgyalások befejező szakaszában volt elégedetlen a diplomata teljesítményével. A delegáció vezetését Radek Sikorski külügyminiszter kapta, aki már ezen a héten munkába állhat, mivel újabb forduló lesz Varsóban.

A múlt hónapban a miniszterelnök elégtelennek minősítette a legújabb amerikai ajánlatot a lengyel haderő megerősítésére, ha az ország befogadja a rakétákat. Tuskot az is felbosszantotta, hogy Waszczykowski bírálta őt a tárgyalásokhoz való hozzáállásáért, és a Neewsweek Polska című hetilapnak adott interjújában olyan részleteket teregetett ki, amelyekkel szerinte megnehezítette a további alkudozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik