Nagyvilág

Moszkva egy „modern Szovjetuniót” hozna létre?

A grúz külügyminiszter-helyettes megvádolta Moszkvát, hogy „újra létre akar hozni egy modern Szovjetuniót". Vlagyimir Putyin pedig az Egyesült Államokat bírálta, amiért amerikai katonai gépekkel Irakból jelentős grúz kontingenst szállított gyakorlatilag a dél-oszétiai konfliktus térségébe.

„Meg kell akadályozni, hogy Oroszország elfoglalja Grúziát, egy európai országot. A XXI. század elején az oroszok újra létre akarnak hozni egy modern Szovjetuniót” – állította Giga Bokerija a Le Monde című francia újság hétfői számában megjelent interjúban. „Oroszország számára a tét egyáltalán nem Dél-Oszétia vagy Abházia, hanem sokkal inkább Grúzia, egy független és szuverén állam létezése a déli határánál” – tette hozzá.

A grúz miniszterhelyettes visszautasította az „etnikai tisztogatás” vádját, amellyel Oroszország illette a tbiliszi kormányt a grúz katonai beavatkozás után a szakadár Dél-Oszétiában. „Ezek a vádak a propaganda körébe tartoznak. Kétségtelenül, sajnos, vannak civil áldozatai hadseregünk és a lázadók közötti tűzharcnak, de a pontos számukat nem ismerjük” – jelentette ki Bokerija

Lehetetlen a tárgyalás

A szakadár abház köztársaság elnöke szerint minden tárgyalás lehetetlen a jelenlegi grúz kormánnyal – jelentette ki. Szergej Bagaps egy Párizsban megjelenő interjúban tett ilyen kijelentést, hozzátéve, hogy még ha megváltozna is a grúz kormány, akkor sem lehetne szó tárgyalásról a Kodori-szoros problémájának megoldását célzó abház katonai művelet befejezése előtt. A francia hírügynökség előzetest közölt hétfőn a nyilatkozatból, amelyet a Russia Intelligence című, független elemző és információs hírlevél francia változatának adott a szakadár terület elnöke.

A Kodori-szoros a Kodori folyó völgye a Kaukázus hegyláncai között, Abházia területén, húsz kilométernyire a szakadár terület „fővárosától”, Szuhumitól. „A Kodori-szoros Abházia része, amelyet megszállva tartanak a grúz erők” – állította Bagaps az interjúban.

Putyin kikelt magából

Vlagyimir Putyin bírálta az Egyesült Államokat, amiért amerikai katonai gépekkel Irakból jelentős grúz kontingenst szállított gyakorlatilag a dél-oszétiai konfliktus térségébe. Az orosz miniszterelnök a minisztertanács elnökségének hétfői ülésén cinikusnak nevezte a Grúziát támogatni igyekvő nyugati politikusok magatartását. Sajnálkozását fejezte ki az amerikai lépés miatt, s kijelentette: „Ez nem változtat semmin, de nem hozza közelebb a helyzet rendezését” – mondta.

Hozzátette, hogy nem a cinizmuson csodálkozik, de meglepi a cinizmus mértéke, s a képesség, hogy a feketét fehérnek, az agresszort áldozatnak tüntessék fel, s a történtekért a felelősséget a tényleges áldozatokra hárítsák. „Szaddám Huszein iraki diktátort, aki lerombolt néhány síita falvat, fel kellett akasztani, de a mostani grúz vezetőket, akik egyszerre csak eltöröltek a föld színéről tíz oszét falut, tankokkal gázoltak el gyerekeket és öregeket, és elevenen megégettek békés civileket, védelembe kell venni” – fakadt ki Putyin.

Felidézte az egyik volt amerikai elnök szavait, aki egy dél-amerikai diktátorról szólva állítólag kijelentette: természetesen gazember, de a mi gazemberünk, és segítünk neki, megvédjük. „Azóta a világ alaposan megváltozott, a hidegháborúnak régen vége, de a hidegháború mentalitása keményen befészkelte magát néhány amerikai diplomata fejébe” – mondta. Ugyanakkor kijelentette, hogy Oroszország továbbra is építeni szándékozik kapcsolatait minden partnerével, az Egyesült Államokkal is, és mindent elkövet a békefenntartó misszió logikus befejezése érdekében.

A kormányfő beszámolt a Dél-Oszétiának nyújtott humanitárius segítségről: eszerint Észak-Oszétiába eddig 21 áramfejlesztő állomás 23 víztisztító berendezés, két tábori kórház, 136 tonna élelmiszer, ivóvíz 39 tonna gyógyszer és orvosi felszerelés érkezett, s az orosz Déli Szövetségi Körzet kórházaiban 2700 ágyat készítettek elő a konfliktus sebesültjeinek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik