Nagyvilág

A G7-ek sürgetik Moszkvát

A hét legfejlettebb ipari ország (G7) külügyminiszterei hétfőn sürgették, hogy Moszkva fogadja el az azonnali tűzszünetet, amelyet Grúzia kért, illetve tartsa tiszteletben a kaukázusi ország területi integritását - közölte az amerikai külügyminisztérium.

A tárca szóvivője elmondta, hogy a miniszterek telefonkonferencia útján megvitatták a grúziai, illetve a déloszét helyzetet és támogatásukról biztosították a francia és a finn diplomácia irányítójának közvetítési erőfeszítéseit.

A G7-ek külügyminiszterei egyben aggodalommal szóltak a polgári áldozatokról, illetve a polgári célpontok ellen folytatódó támadásokról. A tanácskozásról kiadott közlemény szerint támogatták Grúzia területi integritását és szuverenitását, és felszólították Oroszországot, hogy azt tartsa tiszteletben.

Mihail Szaakasvili grúz elnök, az Egyesült Államok közeli szövetséges, azzal vádolta meg Moszkvát, hogy kormánya megdöntésére törekszik. A G-7-ek tagjai az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország.

A grúz diplomácia irányítója a tagországok nagyköveteinek tanácsával, illetve az azt irányító Jaap De Hoop Scheffer főtitkárral találkozik.Dmitrij Rogozin, Oroszország állandó NATO-képviselője hétfőn bejelentette, hogy hazája egy rendkívüli NATO-orosz nagyköveti találkozó összehívását is kérte, párhuzamosan Tkeselasvili látogatásával.

Fegyverletételt kérnek

Mind az EU, mind a NATO megszólalt már a múlt héten Dél-Oszétiában kirobbant fegyveres konfliktus ügyében, azonnali fegyvernyugvásra és a tárgyalásos megoldás keresésére szólítva fel. De Hoop Scheffer NATO-főtitkár bírálta a katonai erő aránytalan mértékű használatát is.
Rogozin egy hétfőn napvilágot látott nyilatkozatban a NATO-nak a múlt évtized végén Koszovó ügyében végrehajtott jugoszláviai beavatkozására utalt, emlékeztetve arra, hogy a szövetség akkor arányosnak látta a szerb infrastruktúra és létesítmények átfogó bombázását.

A moszkvai képviselő már korábban hangsúlyozta: Oroszország semmilyen katonai műveletet nem folytat Grúzia ellen a konfliktusövezeten kívül. Moszkva azt várja el a NATO-tól, hogy visszafogottságot tanúsítson az ügyben – tette hozzá.
Most Rogozin arról is beszélt, hogy országa immár nem tartja elfogadható tárgyalópartnernek Mihail Szaakasvili grúz elnököt, akit Moszkvában háborús bűnösként kezelnek.

Az unió segélyeket küld

Az EU-külügyminiszterek szerdán a helyzet áttekintése mellett megpróbálnak közös álláspontra jutni a válság ügyében. Meghallgatják az unió nevében jelenleg Grúziában és Oroszországban tárgyaló Bernard Kouchner francia külügyminiszter beszámolóját.

Egyes tagállamok – mindenekelőtt Lengyelország – azt szeretnék, ha az unió stabilizáló, békefenntartó szerepkörre is vállalkozna a konfliktusövezetben. Az unió humanitárius jellegű gyorssegéllyel is támogatja a válságövezet lakosságát. Az egymillió eurós támogatást vasárnap este jelentette be az Európai Bizottság. A bizottság szóvivője hétfőn elmondta, hogy a testület további segítséget is tervez, e célból folyamatban van a szükségletek felmérése.

A szóvivő, Nagy Krisztina egyúttal megerősítette: az uniós végrehajtó szerv is szoros figyelemmel követi a helyzetet. A bizottság aggódik a vérontás folytatódása miatt, az ellenségeskedés azonnali befejezését sürgeti, és tárgyalásos megoldásra szólít fel. Oroszországot Grúzia területi egységének tiszteletben tartására, az ottani katonai műveletek befejezésére szólította fel az unió. Brüsszel kész részt venni bármilyen diplomáciai erőfeszítésben, amely a rendezést célozza – jelezte a bizottság illetékese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik