Nagyvilág

Medvegyev felhívta Busht

Az orosz elnök Bushnak mondta el, mit tegyenek a grúzok. A grúzok közben visszaverték az abházokat és azt állítják, bármilyen támadást ki tudnak védeni.

A grúz vezetés által kiváltott tragikus válságból kivezető egyetlen út az, ha Tbiliszi kivonja csapatait a konfliktusövezetből, újra tartja magát a megállapodásokhoz, visszatér a tárgyalásokhoz, és mindenekelőtt aláírja az erőszak elkerüléséről szóló, kötelező érvényű egyezményt – szögezte le szombaton Dmitrij Medvegyev orosz elnök a George Bush amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésben.

A Kreml közleménye szerint a beszélgetés során Bush aggodalmát fejezte ki, a feszültség csökkentésére és a konfliktus diplomáciai úton történő rendezéséhez való visszatérésre szólított fel.

Konferenciahívás

Szergej Lavrov külügyminiszter Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel és több nyugati vezetővel beszélt a kialakult helyzetről.

Visszaverték

A grúz erők szombaton visszaverték az abház szakadárok támadását a Kodori-szoros térségében – közölte Mihail Szaakasvili grúz elnök.

“Kapcsolatban állok azokkal, akik biztosítják a szoros biztonságát” – mondta az államfő David Bakradze grúz parlamenti elnökkel és az ellenzéki parlamenti frakciók vezetőivel találkozva.

“Minden támadást visszavertek ma a szorosban” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy “a grúz fél képes megvédeni a Kodori-szoros felső részét bármilyen támadás ellen”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik