Nagyvilág

Mauritániát kizárhatják az Afrikai Unióból

Az Afrikai Unió (AU) kilátásba helyezte Mauritánia tagságának felfüggesztését a szervezetben, mindaddig, amíg alkotmányos kormánya nem lesz az észak-afrikai országnak, ahol szerdán államcsínyt hajtottak végre.

A szervezet soros elnöke, Tanzánia külügyminisztériuma ezt az ország fővárosában, Dodomában pénteken este kiadott külügyminisztériumi közleményben jelentette be.

“Az államcsíny súlyos csapás a mauritániai állampolgárokra, akiktől elorozta azt a jogot, hogy szabadon válasszák meg vezetőiket” – jelentette ki Bernard Membe tanzániai külügyminiszter. “Az AU fel fogja függeszteni Mauritánia tagságát mindaddig, amíg az országnak nem lesz újra alkotmányos kormánya” – figyelmeztetett a külügyminiszter, az AU miniszteri tanácsának elnöke.

Az Afrikai Unió csütörtökön közleményben ítélte el a mauritániai puccsot, és követelte az alkotmányos rend és a törvényesség helyreállítását.

Szerdán vértelen államcsíny során letartóztatták Nuáksútban, Mauritánia fővárosában Szidi Mohamed Uld Sejk Abdallahit, az ország első demokratikusan megválasztott államfőjét, valamint Jahíja Uld Ahmed Uagfa kormányfőt. A hatalmat Mohamed Uld Abdelaziz, az elnöki testőrség előzőleg menesztett parancsnoka ragadta magához egy 11 fős katonai junta, az úgynevezett Legfelsőbb Állami Tanács élén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik