Nagyvilág

Cseh vonatbaleset: az építkezési cég a hibás?

A súlyos csehországi vonatbalesetért, amelyben pénteken hét személy meghalt és több mint hetven megsérült, az az építkezési vállalat felelős, amely a gyorsvonat elé leomlott hidat javította - állítja a cseh vasúti társaság.

“A Cseh Vasutak nem érez semmiféle felelősséget a balesetért. A hídon végzett javítási munkákról nem kaptunk értesítést az építőipari vállalattól” – jelentette ki szombaton a közszolgálati televízióban Petr Zaluda, a Cseh Vasutak vezérigazgatója.

“Ilyen munkák esetén a múltban mindig megtettük a szükséges biztonsági intézkedéseket és sebességkorlátozást vezettünk be” – szögezte le Zaluda.

Április óta dolgoztak

A kelet-csehországi Studénkában a vasút felett átívelő közúti hidat április óta javították. A hidat tartó acélkonstrukció egy része azonban eddig ismeretlen okok miatt pénteken délelőtt a Krakkó-Prága között közlekedő EuroCity gyorsvonat elé zuhant. Ennek következtében a mozdony és hat kocsi kisiklott, majd a híd egy része a vagonokra omlott.

A balesetben a helyszínen hat személy meghalt, s több mint hetven megsérült. Tizenhárom személy állapotát súlyosnak minősítették, közülük egy időközben meghalt. Két ember állapota továbbra is válságos.

Magyar nincs

A szombaton reggel pontosított információkból kiderült, hogy az áldozatok között egy lengyel és egy ukrán állampolgár is van, a többi halott cseh állampolgár. Magyar áldozata vagy sérültje nincs a balesetnek.

A hídfelújítást végző ostravai Dopravní Stavby vállalat vezérigazgatója sajnálatát fejezte ki a baleset miatt, de cége esetleges felelősségéről nem kívánt nyilatkozni. “A híd felújítását ugyan mi végezzük, de az acélkonstrukciókat a Bögl & Krys cég végzi. Vizsgálatokra van szükség, hogy megállapíthassuk: műszaki hibáról, vagy emberi mulasztásról volt-e szó” – fejtette ki a televízióban Tomás Vítek vezérigazgató.

A rendőrség szakértői különbizottságot hozott létre a súlyos vasúti szerencsétlenség kivizsgálására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik