Külföld

Az abházok is a grúzok ellen

admin
admin

2008. 08. 09. 14:57

Abház szeparatisták offenzívát indítottak szombaton, hogy kiszorítsák a grúz egységeket a Kodori-szoros térségéből - jelentették be Szuhumiban. Kína tűzszünetet akar, Dánia elítélte az oroszokat.

Szergej Samba abház külügyminiszter közlése szerint az abházok repülőgépekről végrehajtott bombázással és tüzérségi támadásokkal vették fel a harcot a szoros felső szakaszán elhelyezkedő grúz erőkkel.

Abházia – Dél-Oszétia mellett – a másik szakadár régiója Grúziának; függetlenségét még a 90-es évek elején kiáltotta ki, de azt egyetlen állam sem ismerte el.

Kína

Közben Kína azonnali tűzszünetre szólította fel a szemben álló feleket Dél-Oszétiában. A kínai külügyminisztérium közleményében az összes érintett felet “önmérsékletre és egy azonnali fegyvernyugvás tiszteletben tartására” hívta fel. Liu Csian-csao (Liu Jianchao) külügyi szóvivő kijelentette: “Elvárjuk az érintett felektől, hogy a viszályt párbeszéd útján rendezzék, és óvják meg a békét és stabilitást”.

A kínai kormány “komoly aggodalmának” adott hangot a helyzet elmérgesedése miatt a szakadár dél-oszétiai terület ellen indított grúz offenzíva és az azt követő orosz beavatkozás után. Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő szombaton Pekingben tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel, aki előző este részt vett az olimpiai játékok megnyitó ünnepségén.

Dánia

Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök – a nyugati kormányfők közül elsőként – elítélte az orosz katonai akciót. Egy Odensében tartott pártrendezvény alkalmával szombaton kijelentette, hogy “az orosz katonai beavatkozás semmivel sem igazolható”, és Grúzia szuverenitását tiszteletben kell tartani.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.