Nagyvilág

7 halott a cseh vonatkatasztrófában

Kisiklott egy nemzetközi vonatszerelvény pénteken délelőtt Csehországban; a balesetben hét ember meghalt, s több mint hetvenöten megsérültek - közölte a cseh rendőrség a baleset után. Magyar áldozat nincs.

Az első, nem hivatalos adatok még legalább 10 halottról és száz sérültről szóltak. Azóta kiderült, hét halálos áldozat van: hat cseh, egy pedig lengyel állampolgár, magyar nincs közöttük.
A sérültek többsége cseh, de van köztük néhány szlovák, öt lengyel, két francia és egy brit állampolgár is.

Hídba rohantak (Fotó: idnes.cz) KÉPGALÉRIA

Hídba rohantak (Fotó: idnes.cz) KÉPGALÉRIA

Magyar áldozatról sem a cseh rendőrség, sem a prágai magyar követség konzuli osztálya nem tud. Szénási Lajos konzul elmondta, hogy egyelőre semmiféle hivatalos tájékoztatást a balesetről nem kaptak.

140-el rohantak bele

A súlyos baleset az ország északkeleti részén, a Novy Jicínhez közeli Studenkában történt. A sínre ráomlott egy felújítás alatt lévő közúti híd, majd az EuroCity-szerelvény belerohant a törmelékhalomba. A Comenius EuroCity gyorsvonat Krakkó és Prága között közlekedett, és tele volt utasokkal. A baleset idején a vonat mintegy 140 km óránkénti sebességgel haladt.

“A mozdony belerohant a leomlott hídba, hat kocsi kisiklott, s a híd később lezúduló törmelékei két kocsit temettek maguk alá” – közölte Petr Kudela, a regionális tűzoltóság szóvivője.

“Hatalmas tragédia. Bár a mozdonyvezető, amikor észrevette a veszélyt, fékezett, de a mozdony szinte megfordult a síneken, s a kocsik egymásba torlódtak. Biztosan sok a halott és a sérült” – közölte egy szemtanú az iDnes internetes hírportállal.

Javították a hidat

A baleset fél tizenegy után történt, s néhány percen belül többtucatnyi rendőr, mentő és tűzoltó érkezett a helyszínre. A sérülteket az orvosok a helyszínen láttak el, illetve szükség esetén a közeli kórházba szállították.

“Egyelőre nincsenek pontos és megbízható információink, hogy mi is történt valójában. A hidat javították, s szünetelt rajta a gépkocsiforgalom” – közölte a rendőrség a közszolgálati rádióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik