Nagyvilág

Beosztottja miatt mozdítottak el egy izraeli tisztet

Elmozdították beosztásából, majd büntetőeljárás alá is vonták az izraeli hadsereg egyik tisztjét, miután egy neki alárendelt katona bántalmazott egy palesztin férfit.

A katona júliusban a ciszjordániai Naalin faluban gumilövedékkel lábon lőtte a megkötözött palesztint, akit az Izrael és Ciszjordánia között épülő biztonsági fal, illetve kerítés elleni tüntetés után vettek őrizetbe. A férfi könnyebben megsérült.

Az izraeli sajtó csütörtökön idézte Ehud Barak védelmi miniszter megállapítását, miszerint a katona cselekedete ellentétes a fegyveres erők által vallott értékekkel.

A legfőbb katonai ügyész csütörtökön vádat is emelt mind a tiszt, mind a katona ellen, mondván, hogy az incidens olyan komoly, hogy katonai bíróságra tartozik.

A katona elmondása szerint felettese parancsolta meg neki, hogy lőjön a palesztin férfira. A tisztet már a múlt héten felfüggesztették a szolgálatból.

Egy 14 éves naalini palesztin lány annak idején videóra vette a történteket. Az izraeli B,celem emberjogi szervezet által közzétett felvétel nagy felháborodást keltett izraeliek és palesztinok körében egyaránt. A szervezet látja el videokamerákkal a palesztinokat, hogy ilyen eseteket dokumentálhassanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik