Nagyvilág

Népirtással vádolják Mitterrand-t

A ruandai kormány közlése szerint egykori francia vezetők szerepet játszottak az 1994-es ruandai népirtásban. Az igazságügyi minisztérium állítja, bizonyos francia körök politikai, diplomáciai, sőt katonai támogatást nyújtottak a hutuknak a tuszi kisebbség lemészárlásához.

A listán szerepel a volt francia elnök, François Mitterrand, Dominique de Villepin ex-miniszterelnök és két volt francia külügyminiszter, Alain Juppe és Hubert Védrine neve is. A kétéves nyomozást követően elkészített anyag francia egységeket is meggyanúsít emberiségelleni bűntettekkel, valamint hutu gyilkosok bújtatásával – írja a Guardian című brit lap.

Vádra vád

A vád előzménye, hogy két éve egy francia bíró meggyanúsította Paul Kagame jelenlegi ruandai elnököt, hogy ő rendelte el a Juvenal Habyarimana akkori elnök elleni merényletet, amely végül kirobbantotta a majd’ száz napig tartó vérengzést. A gyanúsítgatás felháborította Kagamét, akinek Ruandai Nemzeti Front nevű szervezete szabadította fel annak idején a kelet-afrikai országot a szélsőséges hutuuralom alól.

A ruandai hatóságok többek között hátrahagyott hutu iratokra hivatkoznak bizonyítékul. Ezek nagy mennyiségű fegyver- és lőszerszállítmányokról szólnak, valamint a népirtást elkövető hutu Interahamwe milíciáknak nyújtott kiképzésről. „Francia katonák közvetlenül részt vettek tuszik vagy az őket bujtató hutuk legyilkolásában” – áll a jelentésben.

Francia csapás a tutszi felkelőkre

A The New York Times által is idézett jelentés részletezi, hogyan vettek részt a tuszi felkelők elleni támadásban a francia erők, olykor tüzérségi támogatással, olykor helikopteres bevetéseken. „A franciák több tuszi túlélőt meg is erőszakoltak” – állítja a minisztérium közleménye. Néhány volt hutu katona elmondása is alátámasztja ezt a verziót. Ők azt mondják, szolgáltak együtt francia katonákkal és újságírókkal.

„Arra kérjük a hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a gyanúsított francia katonai és politikai vezetőket bíróság elé juttassák” – kérik a ruandai kormányszervek. A francia külügyminiszter, Bernard Kouchner tagadta Franciaország bűnrészességét, ugyanakkor elismerte, hogy – mint fogalmazott – „sok politikai hiba történt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik