Nagyvilág

Hirosima polgármestere betiltatná az atomfegyvereket

Hirosimában mintegy 45 ezer ember, közte Fukuda Jaszuo kormányfő, vett részt azon a rendezvényen, amelyet az atomtámadás áldozatai tiszteletére rendeztek.

Hirosima polgármestere reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok következő elnöke támogatja majd a nukleáris fegyverek világméretű betiltását. Akiba Tadatosi abból az alkalomból beszélt erről, hogy Japánban szerdán emlékeztek meg az első amerikai atombomba ledobásának 63. évfordulójáról.

Japán tavaly az ENSZ-ben kezdeményezte a nukleáris fegyverek felszámolását. Az indítványt 170 nemzet támogatta, három ország, közte az Egyesült Államok ellenezte. Akiba a hirosimai Béke parkban mondott beszédében reményét fejezte ki, hogy a novemberben megválasztandó amerikai elnök lelkiismeretesen hallgat majd a többség szavára. Sokkal többet kell tenni az atomtámadás túlélőiért, akiknek átlagos életkora meghaladja a 75 évet – hangsúlyozta.

Gyászolók gyújtanak gyertyát az áldozatok emlékműve előtt (fotó: MTI/EPA)

Gyászolók gyújtanak gyertyát az áldozatok emlékműve előtt (fotó: MTI/EPA)

Túlélők, a város lakosai, japán és külföldi vendégek és hivatalos személyek egyperces néma csenddel emlékeztek az áldozatokra helyi idő szerint 8:15-kor (közép-európai idő szerint hajnali 1:15-kor). Ebben az időpontban dobta le az Enola Gay nevű B-29-es amerikai bombázó 1945. augusztus 6-án az atombombát Hirosimára. A támadáskor, illetve az azt követő hónapok alatt becslések szerint 140 ezren haltak meg. Három nappal később egy másik amerikai gép Nagaszakira dobott le atombombát, mintegy 80 ezer ember életét oltva ki.

A japán egészségügyi minisztérium adatai szerint 244 ezren élnek még azok közül, akik átélték a Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák pusztítását. Sokan közülük azt követően betegedtek meg – rákban és májbetegségben -, hogy sugárfertőzés érte őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik