Nagyvilág

Hága megadásra szólította a háborús bűnösöket

Megadásra szólította fel a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) által háborús bűncselekményekért körözött Ratko Mladic tábornokot szerdán Dragan Sutanovac szerb védelmi miniszter.

Ratko Mladicnak és a szintén körözött Goran Hadzicnak – a horvátországi szerbek volt vezérének -, illetve a családjuknak és a szerb államnak is az lenne a legjobb, ha a háborús bűnösök feladnák magukat – közölte Rasim Ljajic, a szociális ügyek minisztere, a hágai Nemzetközi Törvényszékkel folytatott együttműködésért felelős tanács elnöke.

Ratko Mladic tábornok, a hágai Nemzetközi Törvényszék által legjobban keresett háborús bűnös állítólag Szerbia déli részén, egy a néhai Joszip Broz Tito számára készült bunkerben rejtőzik lapértesülés szerint. A jelenleg 66 éves volt boszniai szerb hadseregparancsnokot kétrendbeli népirtással vádolja a törvényszék: Szarajevó 12 ezer halálos áldozatot követelő, 43 hónapos ostroma és a srebrenicai mészárlás miatt.

A Nemzetközi Törvényszék 161 ember ellen emelt vádat a volt Jugoszlávia területén az 1990-es években elkövetett háborús bűncselekmények miatt. A törvényszék eddigi működése alatt 56 vádlottat ítéltek el, és tizet mentettek fel. 36 esetben megszüntették az eljárást, vagy a vádlott halála miatt, vagy azért, mert ejtették a vádat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik