Nagyvilág

Foglyul ejtették az elnököt Mauritániában

Mauritániában katonai puccskísérlet történt szerdán, azután, hogy az államfő menesztett két főtisztet. Az elnöki testőrgárda elfoglalta az elnöki palotát, és foglyul ejtette az államfőt, a kormányfőt, valamint a védelmi minisztert.

Egy nappal a hatalomátvételi kísérletet megelőzően szakadás következett be a kormánypártban: 48 képviselő elhagyta a Nemzeti Szerződés a Demokráciáért és a Fejlődésért (PNDD) nevet viselő politikai szervezetet.

Demokratikusan választották

Az első demokratikusan választott mauritániai államfő, Szidi Mohamed Uld Sejk Abdallahi helyzetének megrendülését jelezte már az is, hogy a pártszakadás előtt két héttel egy elveszett bizalmi szavazás után személycseréket kellett végrehajtani a kormányban.

A szakadár képviselők azzal vádolták az elnököt, hogy egyszemélyi vezetést valósít meg, és hogy “cserbenhagyta a mauritániai népet”.

A jelenlegi kormány 2007-ben került hatalomra. Egy katonai juntától vette át a hatalmat, választások eredményeként.
Megfigyelők szerint az elnök azzal gyanúsított két leváltott katonai vezetőt, Uld Sejk Mohamed Ahmedet és Mohamed Uld Abdel-Azízt, hogy ők állnak a PNDD-beli “lázadás” mögött.

Politikai kavarodás

Mindkét főtiszt tagja volt a 2005-2007 között végbement demokratikus átmenetet levezénylő ideiglenes katonai tanácsnak.

A PNDD-ből kivált politikusok közölték, hogy új pártot szándékoznak alapítani, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a kormányoldallal vagy az ellenzékkel akarnak-e szövetségre lépni. A szerdán elfogott Jahja Uld Ahmed Vagf kormányfő mindenesetre egy keddi interjúban még bizakodón úgy nyilatkozott: nem tart attól, hogy a pártot elhagyók az ellenzék táborát gyarapítják majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik