Nagyvilág

Büntetlenséget ígértek Karadzicnak?

A háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb vezető azt állítja, hogy Richard Holbrooke 1996-ban büntetlenséget ígért neki, ezért az amerikai diplomata hágai Nemzetközi Törvényszék előtti meghallgatását kezdeményezte.

Karadzic azt állítja, hogy Holbrooke, aki oroszlánrészt vállalt a boszniai háborút lezáró daytoni megállapodás létrehozásában, 1996-ban büntetlenséget ígért neki, ha „eltűnik a közéletből”. „Holbrooke a törvényszék előtt, eskü alatt tegyen tanúvallomást arról, hogy létezett-e ilyen megállapodás vagy sem” – tudatta beadványában szerdán Karadzic. Érvelése szerint erre azért van szükség, hogy megállapíthassák: az ellene folyó eljárás jogszerű-e.

Karadzic tanúként szeretné beidéztetni Madeleine Albright volt amerikai külügyminisztert, William Stuebner egykori amerikai diplomatát, valamint Richard Goldstone-t is, aki a daytoni megállapodás aláírásának idején (1995 novemberében) a Nemzetközi Törvényszék főügyésze volt. Karadzic szerint az alku része volt az is, hogy nem tiltják el a boszniai Szerb Demokrata Pártot (SDS), Karadzic pártját a választásokon való részvételtől.

Holbrooke már többször cáfolta az állítólagos egyezséget. 2004-ben egy boszniai lapnak úgy nyilatkozott, hogy Karadzic valóban amerikai nyomásra távozott az SDS és a boszniai Szerb Köztársaság (RS) éléről, de a hágai vádirat visszavonásáról nem volt szó. Radovan Karadzicot 13 év bujkálás után, július 21-én Belgrádban fogták el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik