Nagyvilág

“Külföldi terroristákat” vettek őrizetbe Nyugat-Kínában

Tizennyolc „külföldi terroristát", illetve „agitátort" vett őrizetbe a kínai rendőrség a nyugati Hszincsiang-Ujgur autonóm területen - jelentették be a kínai hatóságok kedden Kasgárban, egy nappal a rendvédelmi erők ellen ott elkövetett merénylet után.

A hírt közlő Si Ta-kang, a kommunista párt kasgári titkára sajtóértekezletén nem említette az elfogottak nemzetiségét, sem azt, hogy mikor történtek az őrizetbe vételek, csak azt közölte, hogy egy korábbi (nem a hétfői) erőszakcselekménnyel kapcsolatosak. (Az Új Kína híradása szerint az év eleje óta fogtak el összesen 18 „kelet-turkesztáni terroristát”.)

Tizenhat rendőr meghalt, másik tizenhat pedig megsebesült hétfő reggel egy határrendészeti állomást ért támadásban. A beszámoló szerint a Kasgar városában végrehajtott támadás során „felkelők” egy teherautóval hajtottak az ellenőrzőpontnak, majd két gránátot dobtak az állomásra, s azok felrobbantak. A két támadót a hatóságok elfogták.

A párttitkár szerint a hétfői merénylet elkövetői „erőszakos, lélektani háborút próbálnak indítani az olimpiai játékok ellen”, és „2008-at a gyász évévé akarják változtatni Kínában”.

Az autonóm területen mintegy tízmilliónyi muzulmán vallású, törökül beszélő ujgur kisebbség él. Egyes csoportjaik arra törekszenek, hogy Kelet-Turkesztánban, ahol 1930 és 1949 között két tiszavirág-életű köztársaságuk volt, önálló államot hozzanak létre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik