Nagyvilág

Hongkongból fordították vissza Mugabét

A kínai kormány értésére adta Robert Mugabe zimbabwei elnöknek, hogy nem látná szívesen a pekingi olimpiai játékok megnyitóünnepségén - ilyen értesülést közölt kedden a The Sydney Morning Herald című ausztráliai lap.

A lap értesülései szerint Mugabe már Hongkongban volt, onnan kellett visszafordulnia vasárnap.

Kína eddig igen jó kapcsolatokat ápolt a Nyugaton hevesen bírált és támadott zimbabwei államfővel, sőt sajtójelentések szerint állítólag fegyvert is szállított Mugabe kormányának, hogy támogassa ellenzéki, Nyugat-barát kihívójával, Morgan Tsvangiraival vívott hatalmi harcában.

Az ausztráliai lap értesülése szerint számos politikai vezető, aki részt akar venni a megnyitón, nyomást gyakorolt a kínai kormányra Mugabe távol tartása érdekében. A kínai vezetők hosszas győzködés után rá tudták venni a zimbabwei elnököt, hogy térjen haza, és ne okozzon kellemetlenségeket az olimpiát rendező országnak – értesült az ausztráliai lap.

A kínai külügyminisztérium nem kommentálta a lapjelentést, csak annyit közölt ezzel kapcsolatban, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a nemzeti olimpiai bizottságok hívják meg a megnyitóünnepség vendégeit. A minisztérium nyilatkozata szerint Kína tiszteletben tartja az állam- és kormányfők azzal kapcsolatos döntését, hogy részt akarnak-e venni az ünnepségen vagy sem.

Mugabe szóvivője azt mondta, hogy az elnök “belpolitikai kötelezettségei miatt” nem vehet részt pénteken Pekingben a megnyitó ünnepségen. Azért marad otthon, mert nagy fontosságot tulajdonít a kormány és az ellenzék között folyó tárgyalásoknak – állította a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik