Nagyvilág

Ritka a magyar bűnöző Horvátországban

Jelenleg három magyar állampolgárt őriznek horvátországi börtönökben, egyikük jogerős ítéletét tölti, ketten pedig az elsőfokú tárgyalásuk után várják a további döntést - közölte hétfőn a zágrábi magyar konzul.

Ritkán fordul elő, hogy magyarokat bűnelkövetőként ítélnek el Horvátországban, a most börtönben lévő állampolgárokat vagyon elleni bűncselekmények miatt tartóztatták le és ítélték el. Rajtuk kívül egy magyar nő ellen folyik vizsgálat Zágrábban, mert feljelentői szerint a táskájukból megpróbálta eltulajdonítani a pénzüket – részletezte Pék Miklós.

A börtönben lévő magyarok egyike Rijekában (Fiume) tölti büntetését tavaly augusztus óta. Vagyon elleni bűncselekmények miatt jogerősen kétéves börtönbüntetést kapott, de kérvényezte, hogy a hátralévő mintegy 13 hónapot Magyarországon tölthesse le.

Két magyart tartanak fogva az eszéki börtönben, ahol a következő hetekben várható, hogy másodfokon is ítélet születik szintén vagyon elleni bűncselekmények miatt indult perükben.

A konzul arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar állampolgárok a papírjaik miatt kerülnek inkább kényelmetlen jogi helyzetbe. Példaként említette, hogy a napokban egy magyar férfit Letenyénél visszafordítottak, és 48 órára kitiltottak az országból a horvát rendőrök, mert a jogosítványával próbált meg belépni
Horvátországba.

A másik kellemetlenség akkor adódik, amikor elveszítik vagy ellopják tőlük az iratokat. Május 1-je óta eddig több mint egytucatnyi alkalommal kellett ideiglenes magánútlevelet kiállítani a konzulátusnak.

Pék Miklós tanácsként fogalmazta meg, hogy ha valakit a horvát rendőrök szabálysértésen érnek, és jogos a büntetés, jobb azonnal kifizetni a helyszíni bírságot. Ha az autós nem fogadja el a büntetést, elveszik az útlevelét, szabálysértési bíróság elé állítják, és ilyenkor az eredetileg kirótt néhány száz kunás büntetés a többszörösére emelkedhet, ha az autós nem tudja bizonyítani a maga igazát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik