Nagyvilág

Izrael Ciszjordániába menekíti a Fatah tagjait

Izrael közölte hétfőn, hogy Ciszjordániába küldi tovább a Fatah palesztin szervezet még ott lévő mintegy 150 tagját, akik izraeli területre menekültek a Gázai övezetből a területet uraló Hamász iszlamista mozgalom elől.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter palesztin illetékesekkel tárgyalt vasárnap, „hogy rávegye őket: engedjék be a menekülteket” Rámalláhba, Ciszjordánia székhelyére – olvasható a védelmi minisztérium és a hadsereg közös közleményében.

E döntés ellentétes a Fatahot vezető Mahmúd Abbász palesztin elnök szombati kérésével, miszerint a szervezet mintegy 180 tagját, akik aznap menekültek Izraelbe a Gázai övezetben dúló gyilkos harcok elől, az övezetbe küldjék vissza, s ne a Fatah ellenőrizte Ciszjordániába – folytatódik a közlemény.

Előzőleg az emberi jogok izraeli szövetsége sürgős kérelemmel fordult a legfelsőbb bírósághoz, hogy vessen gátat a Fatah-tagok visszaküldésének a Hamász uralta övezetbe, mert életüket ott súlyos veszély fenyegeti. „Az izraeli hatóságok leállították a folyamatot, miután olyan értesüléseket kaptak, amelyek szerint (a már visszaküldött mintegy harminc Fatah-tagot) őrizetbe vette a Hamasz, és az életük veszélyben van” – hangzik az izraeli közlemény.

Tizenegy ember, többségében Fatah-tag halt meg a Hamasz fegyveres erőivel vívott harcokban, amely erők egy múlt havi gyilkos merénylet gyanúsítottjait akarták őrizetbe venni. Július 25-én pokolgép robbant Gázában, megölve a Hamasz fegyveres szárnyának öt tagját és egy kislányt. Az iszlamista mozgalom emiatt a Fatahot vádolja, de az tagadja, hogy köze lenne a robbantáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik