Nagyvilág

Közel 30 csecsemő halt meg egy török kórházban

Huszonhét újszülött halt meg az utóbbi két hétben egy ankarai állami kórházban. Az egészségügyi dolgozókat tömörítő szakszervezet szerint nem fertőzés az ok, hanem a rossz higiéniai körülmények.

Leyla Mollamahmutoglu, az intézmény főorvosa korábban 20 halálesetről beszélt, s arról, hogy a csecsemők egyharmada fertőző betegségek miatt veszítette életét. Az elvégzett tesztek eredményei nem utalnak fertőzésre – közölték a kórház vezetői.

Az újszülött-osztály vezetője szerint a csecsemők – mindannyian koraszülöttek – más okokból, például magas vérnyomás, szívelégtelenség, vagy születési komplikációk miatt haltak meg. Az illetékes kizárta, hogy az orvosok hanyagul látnák el munkájukat. A kórházban nagyon sok nehéz esetet kezelnek, s csak júliusban 504 csecsemő volt az osztályukon – mondta.

Ugyanakkor az egészségügyi dolgozókat tömörítő szakszervezet (SES) azt állítja, hogy a 27 haláleset mindössze három nap alatt történt, s hogy azt valóban fertőzés okozta, méghozzá a rossz higiéniai körülmények miatt.

A SES ankarai szervezete szerint a szülészeten a várandós anyák száma meghaladja az osztály befogadóképességét. A SES egyik illetékese szerint a szülésszoba olyan épületben található, amely nem felel meg a higiéniai követelményeknek, ami viszont kedvez a fertőzés terjedésének. Szerinte megtörtént, hogy két-három várandós asszony egyazon hordágyon várakozott a szülésre, és volt olyan is, hogy három újszülöttet tettek ugyanabba az inkubátorba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik