Nagyvilág

Irán jottányit sem enged atomprogramjából

A nagyhatalmak július 19-én szólították fel Irán, hogy bizonyos ösztönzőkért cserében állítsa le nukleáris programját. A teheráni vezetés erre eddig nem volt hajlandó, s azt állította, hogy az urándúsítás kizárólag békés célú.

Irán jottányit sem enged atomprogramjából – jelentette ki szombaton Mahmúd Ahmadinezsád, iráni elnök abból az alkalomból, hogy lejárt az a határidő, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállama és Németország szabott meg az ázsiai országnak, hogy fagyassza be atomfejlesztéseit.

Ahmadinezsád kijelentése az iráni államfői hivatal honlapján jelent meg azt követően, hogy Ahmadinezsád Teheránban Bassár el-Aszad szíriai elnökkel tárgyalt.

A nagyhatalmak július 19-én szólították fel Irán, hogy bizonyos ösztönzőkért cserében állítsa le nukleáris programját. A javaslatokat Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Teherán elé terjesztette. A csomag tartalmáról nem lehet tudni közelebbit. A javaslatról való tárgyalások megkezdésének feltétele, hogy Irán hagyjon fel az urándúsítással, amelyről a nemzetközi közösség azt gyanítja, hogy titkos atomfegyverprogram céljait szolgálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik