Nagyvilág

Öngyilkos lett az antraxtámadások kutatója

Valószínűleg öngyilkosságot követett el az amerikai bioterror-ellenes központ egyik vezető kutatója, aki ellen az igazságügyi minisztérium büntetőjogi feljelentésre készült a 2001 őszén szétküldött, antraxot tartalmazó postai küldemények miatt - jelentette pénteki számában a Los Angeles Times.

A 62 éves Bruce E. Ivins nem sokkal halála előtt értesült arról, hogy bűnvádi eljárás fenyegeti.

A tudós az utóbbi 18 évben abban a biológiai védelmi kutatásokkal foglalkozó laboratóriumban dolgozott, amely az öt halálos áldozatot követelő antraxtámadások ügyében indított FBI-nyomozás középpontjába került. A kutató nagy adag fájdalomcsillapító-keveréket vett be, kórházba szállították, de életét már nem tudták megmenteni,és kedden elhunyt. Az újság Ivins családjára hivatkozva számolt be arról, hogy öngyilkos lett.

A lap szerint a szaktekintélynek számító mikrobiológus annak idején maga is segített a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) elemezni az egyik lépfenespórával fertőzött borítékból vett anyagmintát a kormányzati laboratóriumban.

Antraxot tartalmazó postai küldemények az egész országot rettegésben tartották a 2001. szeptember 11-i terrortámadások utáni hetekben. A kongresszusi képviselőknek és médiaszemélyiségeknek címzett küldeményektől a halálos áldozatokon kívül további 17 ember betegedett meg. Az áldozatok postai alkalmazottak voltak, vagy olyan személyek közül kerültek ki, akik közvetlenül hozzáértek a lépfene kórokozójához.

A sorozatos antraxtámadások miatt megbénult az Egyesült Államok postai forgalma, be kellett zárni a szenátus egyik hivatali épületét, és a lakosság körében eluralkodott a félelem, hogy további terrormerényletek várhatók.
Az FBI 2002 januárjában megduplázta, 2,5 millió dollárra emelte a felajánlott nyomravezetői díjat, júniusban pedig közölte: alapos vizsgálatnak vetnek alá 20-30 olyan tudóst, akinek hozzáértése és lehetősége is volt az antraxtartalmú levelek szétküldéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik