Nagyvilág

Karadzic szerint már megbélyegezték

A háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető elképzelhetetlennek nevezte, hogy tisztességes eljárásában legyen része a hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT), mert a világ tömegtájékoztató szervei már megbélyegezték háborús bűnösként.

Az NT-hez benyújtott írásos nyilatkozatában Karadzic azzal vádolja Richard Holbrooke-ot, a boszniai háború lezárásával megbízott egykori amerikai főtárgyalót, hogy a halálát akarta: „Mivel nem volt képes teljesíteni az Egyesült Államok nevében vállalt kötelezettségét, áttért a B tervre, Radovan Karadzic likvidálására” – írta a hágai vádlott. Korábbi állításai szerint Holbrooke megállapodott vele röviddel a boszniai háború befejezése után: nem állítják a Nemzetközi Törvényszék elé, ha eltűnik a közéletből.

Az irat szerint Holbrooke “miniszterek és más államférfiak” jelenlétében tett határozott ígéretet erre. A háborús bűnökkel vádolt volt politikus azt is állítja: Madeleine Albright akkori amerikai külügyminiszter javasolta annak idején Biljana Plavsicnak, aki felváltotta Karadzicot a boszniai szerbek elnökének tisztségében, hogy küldjék el az exelnököt Paléból, a boszniai szerbek akkori fővárosából Oroszországba, Görögországba vagy Szerbiába.

Holbrooke több nyilatkozatában vitatta, hogy valaha is megegyezett volna Karadziccsal a boszniai szerb exelnöknek adandó büntetőjogi mentességről. Karadzic már csütörtökön, a hágai törvényszék előtti első megjelenésekor fel akart olvasni egy iratot, feltehetőleg éppen ezt a nyilatkozatot. Alphons Orie elnöklő bíró akkor megakadályozta ebben, mondván, hogy ez nem tárgya az első meghallgatásnak, és felszólította a vádlottat, hogy írásban terjessze be nyilatkozatát a törvényszéknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik