Nagyvilág

Puhatolózó tárgyalások a Lufthansa-sztrájk ügyében

Nem hivatalos tárgyalások kezdődtek csütörtök délután a Lufthansa légitársaság és a ver.di szakszervezeti szövetség képviselői között a hét eleje óta tartó sztrájk beszüntetéséről.

A tárgyalásokat a német légitársaság vezetői kezdeményezték, különös tekintettel arra, hogy a földi személyzet sztrájkja egyre több fennakadást okozott mind a belföldi, mind a nemzetközi járatoknál.

A ver.di a mintegy 50 ezres földi személyzeti alkalmazottak számára 9,8 százalékos béremelést követelt, a Lufthansa ajánlata azonban eddig mindössze 6,7 százalékos volt; a sztrájkra az így kialakult patthelyzet nyomán került sor. A szakszervezet hétfő hajnaltól meghatározatlan időre hirdette meg a munkabeszüntetést.

A mostani konzultációk – mint a szakszervezet képviselője közölte – csupán puhatolódzó jellegűek, mégpedig annak kiderítésére, hogy van-e alap az érdemi tárgyalásokra. A munkabeszüntetést pénteken, illetve az azt követő napokon is folytatják mindaddig, amíg a Lufthansa vezetősége értékelhető ajánlattal nem áll elő.

A légitársaság a sztrájk miatt csütörtökön összesen 128 járatot törölt. A gépek műszaki ellenőrzése, illetve az utasok ellátása egyre nagyobb gondot okoz.

A kialakult helyzet alapján a Lufthansa úgy döntött, hogy az elkövetkező napokban mintegy 10 százalékkal csökkenti járatainak számát. Ezzel kapcsolatban részleteket nem közölt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik