Nagyvilág

Karadzic nem tart igényt védőügyvédre

Megjelent első hágai meghallgatásán a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic. Egyelőre nem emelt kifogást a vádemelés ellen, ám megerősítette, hogy önmaga kívánja ellátni védelmét.

A Szerbia által a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT) kiadott, 63 éves Karadzic sötétkék öltönyben és nyakkendőben jelent meg az Alphons Orie holland bíró vezette meghallgatáson. Időközben lenyírta bozontos szakállát és hosszú haját, amellyel kilétét álcázta bujkálásának utolsó szakaszában. Soványabbnak tűnt, mint a közel százezer halálos áldozattal és 2,2 millió ember elüldözésével járó 1992-1995-ös boszniai háború idején, de magabiztosnak mutatkozott, sőt, időnként elmosolyodott.

Karadzic a meghallgatáson. Fotó: MTI

Karadzic a meghallgatáson. Fotó: MTI

A boszniai szerbek volt vezetője egyedül, ügyvédek nélkül foglalt helyet a vádlottak fülkéjében. A bíró kérdésére közölte, hogy “láthatatlan tanácsadója” van, s úgy döntött, hogy önmaga látja el védelmét. Lemondott a kirendelt védőügyvéd igénybevételéről, és az egész per folyamán maga kívánja ellátni védelmét.

Svetozar Vujacic, Karadzic belgrádi ügyvédje a szerb fővárosban közölte, hogy védence éhségsztrájkot kezd, ha nem engedik meg számára, hogy maga lássa el saját védelmét.

A vádiratot nem kifogásolta

A meghallgatáson Karadzic nem emelt kifogást a vádemelés ellen. Miután a bíró ismertette a vádirat összefoglalóját, a volt boszniai szerb vezető elhárította az egész vádirat felolvasását, mondván, hogy “ez nem érdekli”.

Serge Brammertz, a törvényszék főügyésze megígérte, hogy a lehető leggyorsabban beterjeszti az NT-nek a népirtás, háborús és emberiesség elleni bűnöket felsoroló, tizenegy vádpontból álló vádirat felfrissített változatát, az utolsó szövegváltozat ugyanis még 2000-ből származik. A volt politikust elsősorban Szarajevó 43 hónapon át tartó, több mint tízezer halálos áldozatot követelő ostroma, valamint a boszniai szerb erők által 1995-ben elfoglalt Srebrenicában lemészárolt közel nyolcezer bosnyák férfi és fiú halála miatt szeretnék felelősségre vonni.

Karadzic közölte, hogy szeretné megkapni és tanulmányozni az új szövegváltozatot, s annak ismeretében, az augusztus 29-re kitűzött újabb meghallgatáson terjeszti elő kifogásait. Amennyiben erről nem nyilatkozik, az NT automatikusan úgy tekinti, hogy ártatlannak vallotta magát.

Sérelmezte elfogatását

Karadzic felhánytorgatta, hogy szerinte törvénytelenül vették őrizetbe Belgrádban. Közölte, hogy három napra elrabolták, s számos szabálytalanság övezi hágai kiadatását is.

Egyúttal felemlegette a Richard Holbrooke egykori amerikai diplomatával, a boszniai háborút lezáró daytoni békemegállapodás aláírásakor kötött állítólagos egyezségét is. Ennek értelmében Karadzicnak el kell tűnnie “a közéletből, sőt még az irodalmi életből is”, “cserébe az Egyesült Államok teljesíti kötelességét”. A Karadzic család által többször emlegett, a volt politikusnak gyakorlatilag a hágai felelősségre vonás alól mentességet szavatoló állítólagos egyezséget Holbrooke már többször cáfolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik