Nagyvilág

Erősödik az amerikai elnökjelöltek médiaharca

Sztárocskákhoz hasonlította legújabb kampányfilmjében John McCain republikánus jelölt a demokrata Barack Obamát, aki viszonzásul Bush klónjának állította be ellenfelét.

A Celeb címet viselő, 11 szövetségi államban megjelenő tévés kampányhirdetés azt sugallja, Obama alig több egy ismert, de sekélyes médiafiguránál. A reklámfilmben az illinoisi szenátor múlt heti külföldi körútján készült képeket vágtak össze két, elsősorban botrányaikról ismert huszonéves hírességről, Britney Spearsről és Paris Hiltonról készült felvételekkel.

Obama válasza nem sokat késett: kampánycsapata készített egy ellenhirdetést, amelyben McCain George Bush amerikai elnökkel együtt látható. A politikai reklám szövege szerint a 71 éves arizonai szenátor “a múlt politikáját” folytatja.

“Nem engedhetjük meg magunknak, hogy újra és újra ugyanazt csináljuk, és közben azt várjuk, más eredmény fog kisülni a dologból” – jelentette ki a Barack Obama, a Demokrata Párt várható elnökjelöltje szerdán Missouri államban egy kampányrendezvényen. Igyekezett úgy lefesteni McCaint, mint aki a szerfölött népszerűtlen Bush politikájának folytatására készül. “Senki sem gondolja úgy, hogy Bushnak vagy McCainnek van valódi válasza azokra a gondokra, amelyekkel szembesülünk” – mondta.

McCain kampánystábja úgy értelmezte Obama válaszát, hogy a szenátor bevonta a “faji” kérdést is a versenybe. Obama egy nyilatkozata szerint ugyanis McCain azt sugallja a filmmel a választóknak, hogy vetélytársa “nem olyan, mint a többi elnök a pénzeken” és „fura nevet kapott”. Az amerikai bankjegyeken általában egykori elnökök – kivétel nélkül fehérbőrű férfiak – arcmása látható. Obama édesapja kenyai volt.

McCain kampányfőnöke, Rick Davis szerint ezzel a kijelentésével Obama kijátszotta a “faji” kártyát, s “ez megosztó, negatív, szégyenteljes és rossz”. Davis szerint Obama stábja túlreagálta a reklámfilmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik