Nagyvilág

Bush központosítja az amerikai titkosszolgálatokat

Alapjaiban reformálja meg az amerikai titkosszolgálatokat és erősíti a nemzeti hírszerzési igazgatónak (DNI) mint az összes szolgálat irányítójának szerepét az a rendelet, amelyet George Bush amerikai elnök hagyott jóvá szerdán.

Mint a The Washington Post című lap csütörtökön jelentette, a nemzeti hírszerzési igazgató az eddiginél erősebb jogosítványokat kap a kiadások és a prioritások meghatározása, valamint a külföldi titkosszolgálatokkal folytatott együttműködés ellenőrzésében. Ez hagyományosan a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) felelőssége volt.

A DNI-nek az új irányelvek értelmében ezentúl joga lesz rendelkezni minden olyan hírszerzési információ felett, amelyhez egynél több szolgálatnak van köze. Ez utóbbi rendelkezés célja, hogy átfogóbb információcserére kényszerítse a szolgálatokat, amelyek rendszerint nem szívesen osztják meg egymással fontos értesüléseiket.

A 16 különböző amerikai titkosszolgálat hatáskörét és feladatait tartalmazó végrehajtási utasítást még Ronald Reagan elnök adta ki 1981-ben.

Az illetékes kormányzati tisztségviselők több mint egy évig tárgyaltak csendben a reformról, igyekezvén úgy átszabni a törvényt, hogy az tükrözze a nemzeti hírszerzési igazgatónak mint az összes titkosszolgálat fejének új szerepét. Ezt a posztot a kongresszus 2005-ben hozta létre a 2001. szeptember 11-i terrortámadások folyományaként, de bírálói szerint anélkül, hogy a DNI megkapta volna a titkosszolgálatok irányításához szükséges költségvetési és politikaformáló hatásköröket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik