Nagyvilág

Basescut aggasztja az Olaszországban élő románok sorsa

A román államfő sérelmezi az olasz hatóságok eljárásait az itáliai nagyvárosok peremkerületeiben élő románok ellen. Ugyanakkor nem vitatja a bűnözés elleni harc fontosságát.

Traian Basescu az olasz kormányfővel tartott római sajtóértekezletén úgy vélte: Románia állampolgárai az Európai Unió teljes jogú polgárai, vagyis őket is megilletik azok a jogok, amelyek az unió bármely lakosát.

Silvio Berlusconi válaszában viszont azt hangoztatta: a románok ellenőrzése során alkalmazott eljárások, mint például ujjlenyomatvétel, az EU-ban általánosan elfogadott gyakorlatnak számítanak.

A román elnök csütörtökön érkezett az olasz fővárosba, és programja első pontjaként meglátogatott egy ottani illegális tábort, ahol román (túlnyomórészt roma) bevándorlók élnek. Ezt követően tárgyalt Berlusconival.

Basescu elismerte: az olasz hatóságoknak a bűnözés letörésére bevetett eszközei összességében nem az Olaszországban élő románok elleni diszkriminatív intézkedések. A román állam megvédelmezi ugyan polgárait, a világ bármelyik táján is vannak, de Bukarest egyetlen más ország hatóságait sem kéri arra, hogy védelmet nyújtson azoknak a románoknak, akik esetleg bűncselekményt követnek el. A törvénysértésért ugyanis mindenkinek ott kell felelnie, ahol megszegte a törvényt.

A két fél egyetértett abban, hogy a Róma, Nápoly és Milánó körüli viskótelepeken élő, főként roma származású románok problémájára mielőbb közösen megoldást kell találni. Ezek a nomád táborok ugyanis potenciális melegágyai lehetnek a bűnözésnek, és ez meglehetősen aggasztja az olasz társadalmat.

A közös fellépés érdekében Roberto Maroni olasz belügyminiszter a jövő héten Bukarestben egyeztet majd román kollégájával, Cristian Daviddal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik