Nagyvilág

Már Hágában van Karadzic

Megérkezett szerdán a hollandiai Rotterdamba az a repülőgép, amelynek fedélzetén feltehetően Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezetőt szállították. A hírt a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) is megerősítette.

A légikikötőben helikopterek és gépkocsik várakoztak, hogy Karadzicot az ENSZ fogházába szállítsák, amely a Nemzetközi Törvényszék mellett helyezkedik el. A szerb kormány jelzéseit viselő fehér repülőgépet beállították egy hangárba, elrejtve azt riporterek és tv-kamerák elől, mielőtt bárki kiszállt volna belőle. Innen vitték a háborús bűnöst a scheveningeni börtönbe. A tervek szerint Scheveningenben mindenekelőtt megerősítik a 63 éves Karadzic személyazonosságát, egyúttal tájékoztatják jogairól és átesik egy előzetes orvosi vizsgálaton.

A szerb igazságügyi minisztérium úgy döntött, a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic kiadható a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. Az egykori boszniai szerb vezetőt szerda hajnalban már útnak is indították Hollandiába.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűntettek kivizsgálására létesített hágai Nemzetközi Törvényszék 11 vádpontot fogalmazott meg Karadziccsal szemben. Többek között népirtással, háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolják az 1992-1995 közötti boszniai háború idején elkövetett jogsértések, így Szarajevó ostroma és a srebrenicai mészárlás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik