Nagyvilág

Hágának nem elég Karadzic kiadatása

Méltatta a szerb hatóságokat Radovan Karadzic elfogása kapcsán szerdán a Nemzetközi Törvényszék főügyésze, de közölte azt is: nem tervezi Belgrád együttműködésének átértékelését.

“Radovan Karadzic letartóztatása nagy siker a törvényszék és Szerbia együttműködésének történetében” – jelentette ki Serge Brammertz egy sajtótájékoztatón néhány órával azután, hogy megérkezett Hollandiába a háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb elnököt szállító repülőgép. Kijelentette azonban azt is, hogy nem áll szándékában átértékelni a szerb kormánynak a törvényszékkel való együttműködését.

Ketten még szökésben

Az Európai Unió attól tette függővé a további közeledést Szerbiához, hogy az “teljes mértékben” együttműködik-e az NT-vel. A főügyész vélhetően arra utalt, hogy a volt Jugoszlávia területén a délszláv háborúkban elkövetett háborús bűnöket vizsgáló törvényszék még két vádlottja van szökésben: Ratko Mladic volt boszniai szerb parancsnok és Goran Hadzic egykori horvátországi szerb vezető. Brammertz megerősítette: a törvényszék munkája nem fejeződhet be anélkül, hogy Mladicot és Hadzicot is felelősségre ne vonta volna.

A Karadzic elleni eljárással kapcsolatban Brammertz annak a véleményének adott hangot, hogy hónapokig is eltarthat, amíg a vád és a védelem is felkészül a per megkezdésére.

A bosnyákok mást is felelősségre vonnának

Belgrádi jelentések szerint vegyes visszhangot váltott ki a boszniai Szerb Köztársaságban Radovan Karadzic kiadatása.

A bosnyák fogolytáborokat megjárt szerbek nevében nyilatkozó Branislav Dukic azt hangsúlyozta, hogy minden háborús bűnöst felelősségre kellene vonni, nemcsak a szerbeket. Karadzic előtt azoknak kellene a Nemzetközi Törvényszék elé állniuk, akik tagjai voltak az Alija Izetbegovic bosnyák vezető irányítása alatt álló politikai vezetésnek – mondta, s több személyt is említett, köztük Haris Silajdzicot, Bosznia és Hercegovina kollektív államelnökségének bosnyák, a testület soros elnöki tisztét éppen betöltő tagját.

Dukic szerint a hágai Nemzetközi Törvényszék elfogult a szerbekkel szemben. Kijelentette: sok száz egykori lágerlakó kész tanúskodni Hágában annak érdekében, hogy kiderüljön a teljes igazság a boszniai háború idején történtekrő

Mladen Bosic, az ellenzéki Szerb Demokratikus Párt elnöke szerint számítani lehetett rá, hogy Radovan Karadzicot – a párt egyik alapítóját és első elnökét – titokban szolgáltatják ki Hágának. Felrótta a Bosznia és Hercegovinát is felügyelő nemzetközi közösségnek, hogy megakadályozta Radovan Karadzic és családtagjai találkozását Belgrádban.

Elvették a családtagok okmányait

Karadzic családtagjaitól Miroslav Lajcak boszniai nemzetközi főmegbízott utasítására – mindenféle bírói döntés nélkül – még az év elején elvették külföldi utazáshoz szükséges okmányaikat, s nem adták vissza nekik a volt boszniai szerb vezető letartóztatása után sem, így nem mehettek Belgrádba. Lajcak hivatala csak szerdán jelentette be, hogy vissza fogják szolgáltatni az iratokat. Maga a család – Karadzic felesége és gyerekei – mindeddig nem nyilatkoztak a kiadatással kapcsolatban.

A Bosznia és Hercegovina szerb részén kormányzó Független Szociáldemokraták Szövetségének egyik vezetője, Rajko Vasic szerdán azt mondta, hogy a háborús bűnökkel vádolt egykori vezető Hágába szállításával új, az európai integráció felé vezető út nyílt Szerbia előtt, s arra számít, hogy ezek után nyugodtabbá válik a szerbiai politikai légkör.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik