Nagyvilág

Bocsánatot kértek a rabszolgatartás és a szegregáció miatt

Az amerikai kongresszus képviselőházának tagjai kedden este hivatalosan bocsánatot kértek a fekete bőrű amerikaiaktól "a rabszolgaság és az amerikai feketéket sújtó faji elkülönítés alapvető igazságtalanságáért, kegyetlenségéért, brutalitásáért és embertelenségéért".

A képviselőház által elfogadott szöveg az Egyesült Államok népe nevében követi meg a fekete bőrű amerikaiakat “mindazért a rosszért, amit elkövettek ellenük a szegregáció idején, illetve őseik ellen a rabszolgaság idején”.

A Steve Cohen, Tennessee állambeli demokrata párti képviselő kezdeményezésére elfogadott nyilatkozatban a képviselőház tagjai kötelezettséget vállaltak, hogy mindent megtesznek a múlt bűneinek jóvátételéért, a rabszolgaság és a szegregáció tartós következményeinek felszámolásáért.

Bár Bill Clinton volt elnök évekkel ezelőtt sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az Egyesült Államok szerepet játszott a rabszolga-kereskedelemben, és egy ideig fenntartotta a rabszolgaság intézményét, George Bush jelenlegi elnök pedig a történelem egyik legnagyobb bűnének nevezte a rabszolgaságot, ez a képviselőházi nyilatkozat az első hivatalos bocsánatkérés az amerikai állam részéről.

A rabszolgaságot 1865-ben törölték el hivatalosan az Egyesült Államokban, a szegregációt intézményesítő, úgynevezett Jim Crow törvényeket pedig 1964-ben. Az akkor életbe lépő polgárjogi törvény megtiltotta a diszkrimináció minden formáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik