Nagyvilág

12 ezren menekülnek a víz elől Romániában

Már több mint 12 ezer embert menekítettek ki a román hatóságok a főként az ország keleti részén tomboló árvizek elől - derült ki a keddi legfrissebb jelentésekből.

A román belügyminisztérium helyzetjelentése szerint az otthonukat elhagyni kényszerülő személyek száma elérte a 10 500-at, és immár hat megyében – Máramaros, Botosani, Bákó (Bacau), Neamt, Iasi, Vaslui – tettek kárt a megáradt folyók.

A román média jelentései szerint a hétfőről keddre virradó éjszakán a kelet-romániai Neamt megyében körülbelül további 2000 személyt szállítottak biztonságos helyre a hatóságok az áradások elől. A megáradt folyók összesen 145 település lakosait hozták nehéz helyzetbe.

A víz 99 házat teljesen tönkretett, 122-t pedig az összeomlás fenyeget. Összesen több mint 2000 házat károsítottak meg az áradások, és majdnem 7000 háztáji gazdaságot öntött el a víz. A tomboló folyók több mint hét kilométer országutat rongáltak meg. Több mint 23 300 hektár mezőgazdasági területet, valamint 3 ezer hektár legelőt és kaszálót öntött el az ár. Victor Paul Dobre belügyminisztériumi államtitkár szerint a kelet-romániai Szeret (Siret) folyó apadóban van, hiszen a keddre virradó éjszaka tetőzött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik