Nagyvilág

Obama most a gazdaságra koncentrál

Gazdasági tanácsadókkal tartott találkozót hétfőn Washingtonban Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt várható elnökjelöltje, száz nappal az elnökválasztás előtt igyekezve ismét az amerikai választókat leginkább aggasztó témára, a gazdaság helyzetére összpontosítani.

A találkozón – videotelefon-összeköttetés útján – részt vett Warren Buffet milliárdos, üzleti befektető, Paul Volcker, a központi bank szerepét betöltő Fed korábbi elnöke, Robert Rubin, aki Bill Clinton elnöksége idején volt pénzügyminiszter és Eric Schmidt, a Google első embere.

A találkozón e hagyományosan demokrata párti tanácsadók mellett jelen voltak a jelenlegi republikánus adminisztráció olyan veteránjai is, mint Paul O,Neill volt pénzügyminiszter és William Donaldson, a tőzsdefelügyelet volt vezetője.

Növekedést ígér

Obama a találkozón arról beszélt, gyorsan és határozottan újra növekedési pályára állítja az amerikai gazdaságot, és könnyíteni fog “azoknak az amerikaiaknak a helyzetén, akik szenvednek”.
Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ugyanúgy csináljunk mindent, ahogy az elmúlt években történt, azonnali cselekvésre van szükség – mondta.

Carly Fiorina, Obama várható republikánus ellenfelének, John McCainnek a vezető gazdasági tanácsadója azt mondta, az illinois-i szenátor szervezte találkozó elsősorban a kameráknak szólt. Szavai szerint McCain ezzel szemben “hosszú hónapok óta” folyamatosan egyeztet a háttérben gazdasági szakemberekkel, köztük Ben Bernanke Ferd-elnökkel és Henry Paulson pénzügyminiszterrel.

Nőtt az előnye

Obama előnye Afganisztánt, valamint közel-keleti és európai országokat érintő körútja után kilenc pontra hízott McCainnel szemben a Gallup intézet felmérésének hétfőn közzétett eredményei szerint. Március óta nem mértek ekkora a különbséget a két politikus támogatottsága között.

Amíg Obama külföldön volt, McCain az amerikaiak mindennapjait érintő gazdasági témákkal kampányolt azokban az államokban, amelyek előreláthatólag kulcsfontosságúak lesznek a november 4-i elnökválasztás kimenetele szempontjából, és ezeken a helyeken a felmérések szerint közel akkorára nőtt a támogatottsága, mint Obamáé.

Közvélemény-kutatások szerint az amerikai szavazókat jelenleg minden más témát megelőzve a gazdaság helyzete – elsősorban a magas benzinárak és a jelzáloghitel-válság – aggasztja a leginkább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik