Nagyvilág

Kína felháborodott a bírálaton

Peking visszautasította egy nemzetközi jogvédő szervezet bírálatát, mely Kínát az emberi jogok tiszteletben tartása kapcsán kritizálta.

“Aki ismeri Kínát, az nem fogadhatja el ezt (a kritikát)” – jelentette ki kedden Liu Csian-csao külügyi szóvivő újságírók elõtt. Egyúttal felszólította az Amnesty Internationalt (AI), hogy vegye alaposabban szemügyre Kínát, és legyen “tárgyilagos és igazságos”.

Órákkal korábban közzétett jelentésében az AI szemére vetette a kínai hatóságoknak, hogy letartóztatásokkal, házi őrizet alá helyezéssel és “tisztogatásokkal” a kínai szervek számos embert hallgattattak el, vagy vontak ki a forgalomból. Az akciót arra a kormányzati kampányra hivatkozva hajtották végre, amelynek célja Peking “megtisztítása” volt a nyári olimpia megkezdése (augusztus 8.) előtt.

Az AI bírálta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot is. A jelentés szerint kudarcot vallott a NOB-nak az a stratégiája, hogy “csöndes diplomáciával” bírja rá a kínai hatóságokat az emberi jogok fokozottabb tiszteletben tartására. Ehelyett a széles nyilvánosság előtt kellett volna nyomást gyakorolni Pekingre – állítja az AI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik