Nagyvilág

Izrael fenntartja a katonai opciót Iránnal szemben

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter amerikai kollégájával, Robert Gates-szel folytatott washingtoni találkozóján azt kérte, hogy az Egyesült Államok ne mondjon le az Iránnal szembeni katonai megoldásról - közölte kedden az izraeli védelmi minisztérium.

A nyilatkozat szerint Barak, emlékeztetve arra a veszélyre, amelyet az iráni nukleáris program jelent a térség és az egész világ stabilitására, hangsúlyozta: folytatni kell azt a politikát, amely valamennyi opciót az asztalon hagyja. “Továbbra is fenntartjuk, hogy keményíteni kell az irániak elleni gazdasági és pénzügyi szankciókon” – tette hozzá az izraeli védelmi miniszter.

Izrael támadna?

Barak washingtoni útja előtt Amosz Gilád, egy magas rangú izraeli védelmi minisztériumi tisztviselő megerősítette: a zsidó állam nem tűrheti el az iráni nukleáris fenyegetést, és bár a diplomáciai útnak kell elsőbbséget adni, Izraelnek készen kell állnia minden megoldásra.

Ugyancsak az amerikai fővárosba utazott közben Saul Mofaz közlekedési miniszter, aki egyben az Egyesült Államokhoz fűződő stratégiai kapcsolatokért felelős. Mofaz, aki az egyik fő riválisa Ehud Olmert kormányfőnek a Kadima párt őszi előválasztásán, júniusban vitákat váltott ki azon kijelentésével, mely szerint amennyiben Irán folytatta nukleáris fegyverprogramját, Izrael meg fogja támadni.

A múlt héten ugyancsak Washingtonban járt Gabi Askenázi tábornok, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke. Ő szintén arról beszélt, hogy Izraelnek fel kell készülnie minden lehetőségre az iráni nukleáris törekvések megfékezésére. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállama – az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína – valamint Németország alkotta 5+1 csoport szombatig adott haladékot Iránnak, hogy válaszoljon legutóbbi együttműködési ajánlatára, cserében nukleáris tevékenységének felfüggesztésére. A nagyhatalmak és Izrael egyaránt attól tartanak, hogy Teherán – polgári célú nukleáris programját kihasználva – atomfegyver birtoklására törekszik.

Felborult az egyensúly

Barak a washingtoni látogatás során ugyancsak aggodalmát fejezte ki a libanoni Hezbollah síita fegyveres szervezet katonai megerősödése miatt és azzal vádolta Szíriát, hogy felfegyverzi a mozgalmat. Az izraeli politikus Dick Cheney amerikai alelnökkel folytatott megbeszélései során, mint a minisztérium közleményéből kiderül, felhívta a figyelmet arra, hogy a Hezbollah birtokában lévő rakéták száma legalábbis megkétszereződött, de lehet, hogy megháromszorozódott az elmúlt két évben “Szíria tartós segítségének köszönhetően” és ezzel folyamatosan megsértik az ENSZ BT 701. számú határozatát.

Ezek immár olyan szintet értek el, mutatott rá Barak, hogy a libanoni kényes erőegyensúly felborulásával fenyegetnek. Szíria cáfolja, hogy katonai segítséget nyújtana a Hezbollahnak, azt állítva, hogy csupán politikai támogatásban részesíti a szervezetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik