Nagyvilág

Földrengés volt Los Angelesnél

Közepesen erős, 5,4 fokozatú földrengés volt Dél-Kaliforniában, Los Angeles közelében. Áldozatokról vagy károkról egyelőre nem tudni.

A rengést az amerikai szeizmológiai intézet először 5,8 fokozatúra becsülte. Fészkét az óriás város központjától 47 kilométerre, kelet-délkeleti irányban, 12,3 kilométer mélységben mérték be. Érezni lehetett San Diegóban és egy kissé Las Vegasban is.

A húszegynéhány másodpercig tartó rengés miatt a magas házat kilengtek a szemtanúk szerint. Néhány épületet elővigyázatosságból kiürítettek. A helyi idő szerint 11:42-es, közép-európai idő szerint 20:42-es első lökést tíz kisebb-nagyobb utórengés is követte. Pár helyen a város környékén megszakadt az áramszolgáltatás.

Dél-Kaliforniát évente átlagosan tízezer földrengés rázza meg, de túlnyomó részük olyan gyenge, hogy emberi érzékszervekkel nem is lehet észrevenni. A legutóbbi nagy pusztítás 1994-ben volt, amikor 72 ember vesztette életét a 6,7 fokos rengés következtében. Öt évvel később egy sokkal erősebb, egy 7,1-es csak kisebb sérüléseket okozott a Mojave-sivatagban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik