Nagyvilág

Megölték az al-Kaida vegyifegyver-szakértőjét

Rakétacsapással hétfőn Pakisztánban feltehetően megölték Midhat Murszi asz-Szajjid Umart, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vegyifegyver-szakértőjét - közölték magas rangú pakisztáni biztonsági illetékesek.

“Úgy gondoljuk, meghalt ebben a támadásban – közölte egy névtelenséget kérő magas rangú hírszerzési illetékes. A dél-vazirisztáni törzsi területen, az afgán határ közelében álló ház, amely a rakétatámadás célpontja volt, asz-Szajjid Umar búvóhelye volt – tette hozzá az illetékes, aki úgy tudja, hogy az épületben összesen hatan haltak meg, további három személy megsérült.

Pakisztáni illetékesek szerint a rakétákat valószínűleg amerikaiak indították Afganisztánból a pakisztáni célpontra.Az amerikai vezetésű szövetségesek és a NATO parancsnokság alatt szolgáló nemzetközi biztonsági erők (ISAF) azt közölték, hogy semmi közük a támadáshoz. Az ismert tény, hogy az Amerikai Hírszerző Ügynökség (CIA) már használt a térségben rakétával felfegyverzett, pilóta nélküli repülőgépeket.

A pakisztáni bejelentés röviddel azelőtt történt, hogy George Bush amerikai elnök Washingtonban találkozott Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfővel, hogy megvitassák Iszlámábád terroristaellenes stratégiáját. Az 54 éves egyiptomi al-Kaida-tag, aki Abu Habab al-Maszri néven is ismert, az afganisztáni terrorista-kiképző táborokat is felügyelte. Fejére az Egyesült Államok 5 millió dollár vérdíjat tűzött ki.

A pakisztáni hadsereg közölte: pontosabb információkra vár, mielőtt megerősítené Umar halálát. 2006 januárjában egyszer már halálhírét költötték, állítólag rakétacsapással végeztek vele Badzsaur törzsi területen. A hír később hamisnak bizonyult. Az amerikai kormány egyik internetes honlapja szerint Umar “az al-Kaida robbanószer- és vegyifegyver-szakértője”. Az al-Kaida deruntai táborában is kiképző volt az afganisztáni tábor létrehozásakor, az 1990-es évek végén, ahol több száz “szent harcost” képezett ki robbanószerek és mérgező anyagok használatára. 1999-től tankönyveket terjesztetett, amelyből vegyi és biológiai fegyverek előállítását lehet elsajátítani – áll a honlapon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik