Nagyvilág

A kurdok nem vállalják az isztambuli merényletet

Visszautasította a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK), hogy bármiféle felelősség terheli az isztambuli terrortámadásért.

A Milliyet című török újság a titkosszolgálat egyik ankarai munkatársára hivatkozva azt írta, hogy a PKK visszautasította, hogy ő lenne a felelős a merényletért.

Két pokolgép lépett működésbe vasárnap este a török metropolisban: a robbantásban a legutóbbi adatok szerint 17 ember vesztette életét és 154 megsebesült, közülük tizenöten válságos állapotban vannak. A kettős merényletnek a magyar Külügyminisztérium tájékoztatása szerint nagy valószínűséggel nincs magyar áldozata.

Elítélték az erőszakot

Abdullah Gül elnök és Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök élesen elítélte a merényletet. “Egyetlen célt sem lehet elérni erőszakkal, terrorizmussal, ártatlan emberek megölésével” – hangsúlyozta közleményében az államfő. A kormányfő a robbantások után lemondta hétfőre tervezett isztambuli látogatását.

Egyelőre nem tudni, melyik terrorcsoport állhat a támadás mögött. Médiabeszámolók szerint a biztonsági erők a PKK-t sejtik a merénylet mögött. Az elkövetés módja utal erre: először egy kisebb pokolgépet hoznak működésbe, a másodikkal pedig az első robbantás sérült áldozatain segítő embereket veszik célba.

Öt éve az al-Kaidát tették felelőssé

2003 novemberében radikális iszlamisták hajtottak végre merényletsorozatot néhány nap eltéréssel egy zsinagóga, valamint a brit konzulátus és egy brit bankfiók ellen Isztambulban.

Az 57 halálos áldozatot és több száz sebesültet követelő robbantásokért az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik sejtjét tették felelőssé a hatóságok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik