Nagyvilág

Zöld lámpát kapott az új macedón kormány

Megszerezte a parlamenti jóváhagyást szombaton a múlt havi választások után megalakult új macedón kormány. A 120 tagú szkopjei parlament 78 képviselője támogatta szavazatával a Nikola Gruevszki vezette konzervatív koalíciós kormányt.

Éjt napallá téve fogunk dolgozni azon, hogy Macedónia az Európai Unió és a NATO tagja legyen – jelentette ki a 37 éves régi-új kormányfő a parlament előtt mondott beszédében. Azt ígérte, az új kormány folytatni fogja az ENSZ égisze alatt Görögországgal Macedónia hivatalos nevéről folytatott tárgyalásokat. A névvita miatt hiúsult meg áprilisban a kis balkáni ország NATO-csatlakozása.

A miniszterelnök pártja, a Belső Macedóniai Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Pártja (VMRO-DPMNE) által vezetett szövetség nyerte meg a június 1-jei előrehozott választásokat, abszolút többséget – 63 képviselői helyet – szerezve a törvényhozásban.

A miniszterelnök bevonta a kormányba az albán kisebbség egyik pártját, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) pártot, amelynek 18 mandátuma van. Belépett a kormánykoalícióba egy kis párt is, az egy képviselőt delegáló Európai Kezdeményezésért Párt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik