Nagyvilág

Obama most Párizsban vizitál

Nézeteik nagyfokú hasonlóságát hangsúlyozta Nicolas Sarkozy francia elnök, miután az Elysée-palotban pénteken fogadta Barack Obama amerikai politikust, a demokrata párt várható elnökjelöltjét, aki Berlinből érkezett oda a délutáni órákban.

A francia fővárosban az amerikai demokraták leendő elnökjelöltje nem tartott beszédet, programjának egyetlen eseménye a kettejük eszmecseréje volt.

Az utána tartott közös sajtótájékoztatón Sarokzy elsősorban a megvitatott nézeteik nagyfokú hasonlóságát hangsúlyozta. A francia elnök – mint ezután elmondta – “türelmetlenül várja, hogy az amerikai demokrácia megválassza következő elnökét, és hogy azután közös kezdeményezésekkel állhassanak elő”.

Obama Iránnak is üzent Párizsból: felszólította Teheránt, hogy ne várja meg az új amerikai elnököt, hanem gyorsan fogadja el a hat nagyhatalom ajánlatcsomagját, és hagyjon fel az urándúsítással. Az Egyesült Államok és más nyugati országok úgy vélik, hogy az urándúsítás lépés a nukleáris fegyverek megszerzése felé. “Ne várjanak a következő elnökre, mert a nyomás csak növekedni fog” – mondta Obama.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik