Nagyvilág

Közös célokról beszélt Obama Berlinben

A nemzetek, a fajok és a különböző vallások közötti falak lebontását, a terrorizmus elleni harc erősítését, s ezzel összefüggésben az Egyesült Államok és Európa fokozottabb együttműködését sürgette 200 ezer ember előtt Barack Obama Berlinben.

Az amerikai Demokrata Párt leendő elnökjelöltje a német főváros központjában, a győztes porosz háborúknak emléket állító Győzelmi oszlopnál (Siegessaule), mintegy 200 ezer berlini előtt mondta el beszédét. Az Egyesült Államoknak és Európának közösen kell szembeszállnia az új kihívásokkal – mondta, s ezek sorában a terrorizmust említette első helyen. A valódi partneri viszony közös tehervállalást, illetve közös áldozatokat követel meg – hangsúlyozta.

Berlinben rendkívül nagy érdeklődés várta a beszédet, amely Obama eredeti szándéka szerint a Brandenburgi kapunál hangzott volna el. A vendéglátó Angela Merkel kancellár ellenzése miatt azonban végül a Győzelmi oszlop előtt mondta el beszédét. Az első vélemények szerint a 46 éves amerikai politikus nagy hatású, külpolitikai és emberi jogi problémákat egyaránt érintő beszédet mondott. Hangoztatta, hogy „nem elnökjelöltként, hanem az Egyesült Államok polgáraként” mond beszédet, ugyanakkor mintegy harminc percben szinte minden fontos területen vázolta a világ, illetve a transzatlanti kapcsolatok jövőjével kapcsolatos elképzeléseit.

Hatalmas tömeg fogadta az amerikai elnökjelöltet (MTI)

Hatalmas tömeg fogadta az amerikai elnökjelöltet (MTI)

A terrorizmust emelte ki a világot fenyegető veszélyek közül, hangoztatva, hogy globális fenyegetésről van szó, amellyel szemben egyetlen ország sem képes egyedül felvenni a harcot. Az Egyesült Államok és Európa teljes mértékben egymásra utalt, ezért új transzatlanti hidak kellenek. „Ha le tudtuk győzni a kommunizmust, le tudjuk győzni a terrorizmust is” – jelentette ki Obama. „Mindez nem szabad választás, hanem az egyetlen lehetőség a világ előrevitelére” – fűzte hozzá.

Obama több alkalommal is “Berlin polgárainak” címezte szavait. Emlékeztetett az Egyesült Államok és Németország közötti partnerség hatvan évvel ezelőtti kezdetére, amikor a szövetségesek a világ legnagyobb humanitárius akciójára, a szovjet blokád elleni légihíd létrehozására vállalkoztak az akkori Nyugat-Berlin megmentése érdekében. Emlékeztetett a hírhedt berlini fal leomlására, hangsúlyozva: az Egyesült Államok és Európa nem engedheti meg, hogy nemzetek, fajok és vallások között új falak jöjjenek létre.

Az Egyesült Államok és Európa közös erőfeszítéseit sürgette a klímaváltozás elleni harc, továbbá az éhínség leküzdése területén is. Állást foglalt az Oroszországgal való együttműködés mellett, s sürgette az iraki háború mielőbbi befejezését. Hangsúlyozta a közös értékek fontosságát, mindenekelőtt a szabadságot és az emberi jogokat említve, beszédében mindvégig a közös cselekvés mellett emelve szót. A nap folyamán Barack Obama Angela Merkel kancellárral és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseket. Aláhúzták a német-amerikai kapcsolatok fontosságát, valamint a transzatlanti viszony erősítésének szükségességét.

McCain visszavág

Obama szereplésére válaszul McCain stábja közleményben azt hangoztatta, hogy miközben Obama a világ polgáraként idő előtt győzelmi parádét tart Berlinben, John McCain tovább ismertette programját az amerikai választópolgárokkal, akik végül dönteni fognak az elnökválasztáson.

A McCain-stáb szerint megfogható az ellentét a két várható vetélytárs között: míg “John McCain annak szentelte életét, hogy az Egyesült Államokat szolgálja, helyzetét javítsa, védelmezze” az országot, addig Barack Obama egy délutánt töltött azzal, hogy erről beszéljen.

McCain az NBC amerikai tévécsatornán csütörtök este sugárzott nyilatkozatában közölte, hogy csak elnökké választása után szeretne külföldön politikai nagygyűlésen beszédet mondani. Egy rendezvényen pedig arról szónokolt, hogy szívesebben kampányol az “Egyesült Államok szívében” és beszél olyan kérdésekről, amelyek most Amerikát foglalkoztatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik